Modificarea Codului Fiscal, în vizorul Guvernului. Se vorbește despre taxe și impozite
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili
Olanda vrea să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili
În plină criză economiă, liderii coaliției discută noi modificări ale Codului Fiscal, prin introducerea de noi taxe și impozite. 

Liderii coaliției discută miercuri noi modificări ale Codului Fiscal, precum taxarea pensiilor speciale și o majorare de acciză la tutun și a TVA la produsele ce conțin zahăr, au declarat surse politice. 

Potrivit acestora, ar putea fi vorba, printre altele, de o creștere, probabil cu 60 de bani, pentru acciza la tutun și tutun încălzit. Totodată, la propunerea liberalilor, se discută o creștere a TVA la produsele care conțin zahăr, de la 9% în prezent la 19%.

Social-democrații propun taxarea pensiilor speciale și acordarea de deduceri pentru familiile cu venituri mici și medii.

În ceea ce privește taxa de solidaritate, liderul PSD declara, marți, că ar fi oportună. „Ea există în Germania, am crezut că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta mai ușor”, explica Marcel Ciolacu. Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat însă împotriva introducerii taxei de solidaritate în Codul Fiscal.

Au greșit

Între timp, în plină criza a banilor în România, cu inflaţie de aproape 14%, facturi uriaşe la energie electrică şi la gaze, oamenii s-au trezit că au de plătit impozite mai mari şi cu 10%pentru case şi maşini. Asta pentru că inspectorii de la Curtea de conturi au sesizat că sunt zeci de localităţi care nu au majorat impozitele în perioada 2018-2019.

Vorbim despre localitati din judetele Arges, Bacau, Bistrita, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Ialomita, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea. Iar cetăţenii de aici sunt vizibil afectaţi de majorări.

Taxele și impozitele vor fi calculate altfel 

În acest context, analistul economic Adrian Negrescu vorbeste despre o schimbare a modalitatii de calcul a taxelor si impozitelor locale, din 2023 sau 2024. 
 
"Din 2023, de la mijlocul anului sau chiar din 2024, taxele si impozitele locale sa fie calculate diferit, in functie de valoarea proprietatii si in functie de numarul acestora. Daca ai mai mult de o locuinta in proprietate cu siguranta vei plati un impozit mult mai mare decat in prezent. La fel va fi si in cazul automobilelor, pentru care autoritatile estimeaza un impozit care va fi calculat in functie de vechimea masinii, de norma de poluare si capacitatea cilindrica. Mare parte dintre posesorii de automobile din Romania sa plateasca taxe cu pana la 50% mai mari in anul urmator", a explicat specialistul pentru Antena3. 

Citește și Salariile demnitarilor, majorate pe șest. Adrian Negrescu: ”Ciocu' mic, noi suntem la putere”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel