Modificarea Codului Fiscal privind direcționarea a 3,5% din impozit
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Proiectul de lege a fost deja adoptat de senatori. 

Senatorii au adoptat un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, de susţinere a bibliotecilor prin reglementarea facilităţii de direcţionare a 3,5% din impozitul pe venit către bibliotecile de drept public cu personalitate juridică de către contribuabilii persoane fizice.

Astfel, potrivit proiectului, microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pentru susţinerea entităţilor nonprofit, a bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică şi a unităţilor de cult care, la data încheierii contractului, sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri precum şi microîntreprinderile care acordă burse elevilor şcolarizaţi în învăţământul profesional, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat chieltuielile respective.

Prin proiect se dispune includerea din oficiu a bibliotecilor de drept public cu personalitatejuridică în Registrul entităţilor/unităţilor de cult 4 pentru care se acordă deduceri fiscale, prin diligenţa Ministerului Culturii care va transmite către A.NA.F. anual, până la data de 30 martie, lista actualizată a acestora.

În expunerea de motive, inițiatorii actului normativ precizează, printre altele, că, ”în ultimii 10 ani, se estimează că au fost închise circa 3000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice, chiar dacă legea spune că acestea se pot închide numai dacă se desfiinţează unitatea administrativ-teritorială respectivă (Art. 7. Bibliotecile de drept public potfi desfiinţate în cazul încetării activităţii autorităţilor sau instituţiilor care le-au înfiinţat saufinanţat, numai în condiţiile preluării patrimoniului lor de către o altă bibliotecă de dreptpublic, cu respectarea legislaţiei în vigoare.)

Acolo unde încă există biblioteci, în majoritatea cazurilor nu s-a întreprins nimic în ultimii ani pentru achiziţionarea articolelor necesare acestora, precum mobilierul specific (rafturi, mese pentru expoziţii, vitrine etc.), mijloacele audio-vizuale pentru activităţi de animaţie culturală, a tipizatelor de bibliotecă (fişe contract, fişe catalog, registre inventar, caietul de evidenţă zilnică a activităţii. Registru de mişcare a fondurilor). Totodată, multe dintre bibliotecile rămase
funcţionează fără un bibliotecar angajat cu normă întreagă.

Toate acestea reprezintă piedici de substanţă care împiedică bibliotecile să îşi îndeplinească rolul vital în societate. De aceea, pentru a îmbunătăţi susţinerea financiară a bibliotecilor, prezentul proiect de lege introduce din oficiu bibliotecile de drept public cu personalitate juridică în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

În forma adoptată de Senat, proiectul inițiativei legislative a fost trimis la Camera Deputaților.  

Citește și Totul despre contribuția la pensii. Cele mai importante modificări

În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii în baza unor contracte individuale de muncă încheiate cu angajatori ce activează în construcții, agricultură sau industria alimentară, cota CAS se reduce, până la data de 31 decembrie 2028, de la 25%, la 21,25%. Cu alte cuvinte, în cazul angajaților cu contracte part-time venitul la care se vor calcula contribuțiile va fi salariul brut aferent unei norme întregi, nu venitul efectiv realizat de salariat, așa cum era până la apariția OG 16/2022. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel