Modificările fiscale, lovitură pentru angajaţi. Elena Cristian: Salariile nu vor mai putea fi majorate în următorii doi ani sub nicio formă

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian
Elena Cristian
Elena Cristian a analizat, în direct la România TV, modificările fiscale propuse de către Guvernul PSD-PNL, atrăgând atenţia asupra faptului că acestea lovesc direct în mediul privat, în clasa de mijloc din ţara noastră.

În intervenţia sa, Elena Cristian a luat fiecare propunere în parte şi a subliniat faptul că toate acestea nu fac decât să dea complet peste cap planurile de afaceri ale companiilor din România şi că modificările aduse nu vor face decât să îi împovăreze şi mai mult pe antreprenori. Iar efectele se vor răsfrânge, desigur, şi asupra angajaţilor. 

"În fiecare zi apar informaţii noi, în fiecare zi oamenii de afaceri îşi revizuiesc bugetele şi până la sfârşitul anului dar şi pentru anul viitor. Aşteptăm cu toţii forma finală. Nu se vorbeşte nimic despre o protecţie a angajaţilor, pentru că, aplicându-se toate măsurile acestea, salariile angajaţilor nu vor mai putea fi majorate în următorii doi ani sub nicio formă, cu excepţia salariului minim care va fi majorat obligatoriu. Cresc taxele de tot felul, iar pentru angajator povara este din ce în ce mai mare. În ceea ce îi priveşte pe oamenii care fac legile în această ţară, spun că toate aceste lucruri ar trebui făcute de oameni care au tăiat măcar o factură în viaţa lor şi care au plătit măcar un salariu", a explicat analistul economic Elena Cristian. 

 

Premierul Marcel Ciolacu precizează că până la finele lunii Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscal-bugetare



"Continuăm să scriem actul normativ, pe urmă va fi pus în transparenţă, cum este normal. (...) Până la finalul lunii terminăm tot circuitul, inclusiv asumarea răspunderii în Parlament. Şi să vedem dacă mai este nevoie de anumite ordonanţe de completare", a arătat Ciolacu, într-o declaraţie acordată presei.

Premierul a mai precizat că pachetul nu va conţine măsuri de austeritate, dar a subliniat că nu pot să beneficieze de vouchere de vacanţă bugetarii care au salarii foarte mari. Astfel, ar urma să primească vouchere de vacanţă doar cei cu venituri nete mai mici de 8.000 de lei.

"Am aşteptat şi am vorbit despre aşa-spusa austeritate. Dar eu am văzut în actul normativ că o să crească salariile şi nu-i nicio austeritate - şi explicând de fiecare dată că România a învăţat din fosta criză, când s-a făcut o greşeală majoră, tăind salariile la români - cu adevărat, unii care au totuşi salarii foarte mari, din punctul meu de vedere, în sistemul bugetar, nu pot să beneficieze şi de vouchere de vacanţă la fel ca şi cei aproape 1,6 de milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar n-am văzut nimic de austeritate", a declarat Ciolacu.

El a menţionat ca va fi realizat în primul rând pachetul cu măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Acesta va fi urmat de pachetul privind reforma din sistemul administrativ, pe marginea căruia se desfăşoară discuţii cu reprezentanţii administraţiei centrale şi locale, precum şi cu partenerii sociali.

"Al treilea este pachetul fiscal, astfel încât România să fie sustenabilă şi anul acesta, dar şi în anii viitori, până când România va veni cu o reformă fiscală care este prinsă în PNRR ca şi jalon", a adăugat premierul.

Marcel Ciolacu a oferit asigurări că pachetul se va afla în transparenţă publică şi nu va fi adoptat "noaptea, pe furiş".

"Veţi vedea în două-trei zile tot pachetul, fiindcă va fi pus, nimeni nu-l va trece noaptea pe furiş. (...) Vor fi minimum 24 de ore în care se depun la Parlament amendamente. Va respecta legea şi va fi în transparenţă, deoarece el trece prin Guvernul României, unde trebuie să primească avizele. Totul va fi cât se poate de transparent şi cu băncile, veţi vedea în două-trei zile", a mai precizat Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik

pixel