Modificările fiscale analizate de Guvern atrag tot mai multe critici. Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită menţinerea prevederilor actuale

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Gov.ro
Foto: Gov.ro
Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită menţinerea sistemului actual de impozitare a veniturilor din tranzacţiile pe piaţa de capital.

Asociația Brokerilor cere Guvernului să păstreze sistemul actual de impozitare a veniturilor obținute din tranzacțiile pe piața de capital, deoarece acesta este crucial pentru atragerea investițiilor populației în instrumente financiare și pentru promovarea dezvoltării pieței de capital locale.

"În contextul recentelor informaţii apărute în spaţiul public privind intenţia Guvernului de a amenda Codul Fiscal prin modificarea anumitor impozite şi taxe, Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital solicită menţinerea prevederilor actuale referitoare la impozitarea veniturilor obţinute din tranzacţiile pe piaţa de capital, esenţiale pentru atragerea investiţiilor populaţiei în instrumente financiare şi pentru dezvoltarea pieţei de capital locale.

Actualul cadru de impozitare al acestor venituri a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, prin Legea nr. 142/2022, şi prevede impozitarea la sursă a veniturilor, impozitul reţinut fiind de 1% pentru deţineri pe o perioadă mai mare de 1 an şi de 3% pentru deţineri pe o perioadă mai mică de 1 an, fără să se realizeze compensarea pierderilor", se arată într-un comunicat al brokerilor.

Potrivit brokerilor, măsurile fiscale menționate au fost adoptate cu scopul de a facilita accesul clienților persoane fizice la piața bursieră, ceea ce face investițiile în instrumente financiare mai atractive. Aceste măsuri includ stimulente fiscale și o simplificare a procedurilor fiscale asociate, având un impact semnificativ asupra creșterii numărului de investitori individuali. Acest lucru are un efect pozitiv asupra numărului de companii care vor putea accesa piața de capital locală și asupra valorilor de tranzacționare înregistrate.

"Acest aspecte este ilustrat deja prin participarea masivă a investitorilor individuali la oferta publică a companiei Hidroelectrica, aceştia plasând ordine cu o valoare totală de peste 6 miliarde de euro", precizează Asociaţia Brokerilor.

Brokerii susţin că modificarea actualului cadru fiscal într-un timp atât de scurt de la intrarea lui în vigoare şi imediat după succesul înregistrat de oferta publică Hidroelectrica ar induce lipsă de predictibilitate fiscală pentru investitorii individuali şi ar diminua gradul de încredere al acestora în ceea ce priveşte investiţiile în piaţa de capital. De asemenea, ar putea prejudicia implementarea cu succes a măsurilor de dezvoltare a pieţei de capital, aşa cum acestea au fost prevăzute în Strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital 2022-2026, aprobată recent de Guvernul României, proiect realizat cu finanţare de la Comisia Europeană şi cu consultanţa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Mai mult, modificarea ar aduce costuri suplimentare pentru intermediari, cei care realizează reţinerea la sursă a impozitului, care tocmai ce au investit semnificativ în adaptarea sistemelor informatice la cerinţele intrate în vigoare la începutul anului.

"Dintr-o perspectivă practică, acest sistem de impozitare a câştigurilor reprezintă o bază solidă şi sigură de colectare a taxelor pentru bugetul de stat, în condiţiile în care impozitarea la sursă creează premisele colectării integrale a taxelor pentru acest tip de venituri. De asemenea, nu mai există oportunitatea de optimizare fiscală, având în vedere că pierderile nu mai pot fi compensate. Menţinerea actualelor măsuri fiscale reprezintă unul dintre pilonii esenţiali care să susţină extinderea bazei de clienţi persoane fizice care să opereze pe piaţa bursieră, atât a unor noi clienţi, cât şi un rulaj mai dinamic al clienţilor noi şi existenţi. Nu în ultimul rând, o bază puternică de clienţi individuali ar reprezenta un pilon de stabilitate al pieţei locale, care ar permite o reacţie mai atenuată a pieţei la o serie de tendinţe volatile şi factori externi", mai spune Asociaţia Brokerilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel