Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID-19, disponibilă curând în Europa. EMA evaluează noul medicament al Merck și Ridgeback Biotherapeutics

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt multe speranțe legate de această pastilă
Sunt multe speranțe legate de această pastilă
Companiile farmaceutice Merck și Ridgeback Biotherapeutics au anunțat astăzi că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a inițiat o revizuire continuă pentru molnupiravir, un medicament antiviral oral aflat în curs de cercetare, pentru tratamentul COVID-19 la adulți. După cum s-a anunțat anterior, Merck a depus o cerere de Autorizare de Utilizare în Regim de Urgență (EUA) și la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și lucrează în mod activ pentru a depune cereri la alte agenții de reglementare din întreaga lume, se spune într-un comunicat al Merck transmis redacției.

"Această cerere către EMA reprezintă un alt pas în eforturile noastre de a aduce molnupiravirul mai departe pentru pacienții din întreaga lume", a declarat Dr. Dean Y. Li, vicepreședinte executiv și președinte al Merck Research Laboratories. "Credem că molnupiravirul va fi o completare importantă la gama de instrumente de sănătate publică pentru combaterea COVID-19 - inclusiv vaccinurile dezvoltate de industria farmaceutică bazată pe cercetare, care rămân esențiale și reprezintă prima linie de apărare împotriva acestei pandemii."

"În cei aproape doi ani de la apariția COVID-19, comunitatea științifică mondială a făcut progrese extraordinare în dezvoltarea mai multor vaccinuri și tratamente esențiale, dar avem încă nevoie de un medicament antiviral oral care să poată fi luat acasă", a declarat Wendy Holman, director executiv al Ridgeback Biotherapeutics. "Credem că molnupiravirul, cu descoperirea interesantă de reducere a spitalizării și a deceselor în studiul MOVe-OUT, poate ajuta la satisfacerea acestei nevoi și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu EMA pentru revizuirea sa."

Citește și: COVID-19. Cu cât se vor vinde noile pastile produse de Merck

Molnupiravirul (MK-4482 și EIDD-2801) este o formă experimentală, administrată pe cale orală, a unui analog ribonucleozidic puternic care inhibă replicarea SARS-CoV-2, agentul cauzal al COVID-19. Molnupiravirul s-a dovedit a fi activ în mai multe modele preclinice de SARS-CoV-2, inclusiv pentru profilaxie, tratament și prevenirea transmiterii. În plus, datele preclinice și clinice au arătat că molnupiravirul este activ împotriva celor mai frecvente variante SARS-CoV-2.

Molnupiravirul a fost inventat la Drug Innovations at Emory (DRIVE), LLC, o companie de biotehnologie fără scop lucrativ deținută în totalitate de Universitatea Emory; Emory/DRIVE a primit unele finanțări pentru cercetare din partea Departamentului de Apărare al SUA și a Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA. Molnupiravirul este dezvoltat de Merck & Co., Inc. în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics. 
Molnupiravirul este, de asemenea, evaluat pentru profilaxia post-expunere în cadrul MOVe-AHEAD, un studiu de fază 3 global, multicentric, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care evaluează eficacitatea și siguranța molnupiravirului în prevenirea răspândirii COVID-19 în cadrul gospodăriilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Salariat in Romania. Foto: Pexels.com
Hacker / FOTO: Freepik

Adriana Arghirescu și Bogdan Teodorescu, la DC Votez

Joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 12.00 Adriana...

Centrală de apartament / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Una dintre întreprinderile companiei / FOTO: Wikipedia
Mai mult pentru apărare
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
foto: pixabay
Goană după aur / FOTO: Freepik
Elena Cristian
Garnizoana Bacău / Foto: MApN
Robert Cazanciuc
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție a celor mai importante știri ale zilei.

Energie electrică / Foto: Freepik
România intră în Schengenul terestru de la 1 ianuarie

România intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025

România a obținut astăzi un acord crucial pentru...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
CET Sud
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Fosta uzină Laminorul
Bursa de la București
Pașaport SUA / sursa foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Capitoliul / FOTO: Freepik

Economia SUA, creștere solidă în trimestrul al treilea

Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...

BVB

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...


pixel