Moody's: Razboiul împotriva Hamas a dus la retrogradarea ratingului Israelului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Shekel israelian
Shekel israelian
Războiul prelungit al Israelului împotriva Hamas va deveni o povară economică și politică semnificativă pentru această țară pe termen lung, a declarat vineri Moody's.

Ca urmare a acestei constatări, agenția a retrogradat ratingul de credit al Israelului, informează CNN.

Moody's Investors Service a retrogradat vineri ratingul aferent datoriei Israelului de la A1 la A2, subliniind daunele economice ale războiului țării cu Hamas, care s-a soldat cu mii de victime umane și a alimentat tensiunile geopolitice în întreaga lume.

Într-o declarație făcută vineri, Moody's a precizat că principalul factor care a stat la baza deciziei sale a fost o "evaluare potrivit căreia conflictul militar în curs de desfășurare cu Hamas, urmările acestuia și consecințele mai largi sporesc în mod semnificativ riscul politic pentru Israel, precum și slăbirea instituțiilor sale executive și legislative și a puterii sale fiscale, în viitorul apropiat".

Deși un rating A2 este considerat în continuare un rating de investiție, retrogradarea va face probabil ca Israelul să se împrumute mai scump.

La mijlocul lunii octombrie, la mai puțin de două săptămâni după atacul mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, Moody's a avertizat că ratingul de credit al Israelului este în pericol de a fi retrogradat.

La momentul respectiv, Moody's a declarat că, deși profilul de credit al Israelului a rezistat în trecut la conflictele militare, "gravitatea conflictului militar actual ridică posibilitatea unui impact de durată mai lungă și semnificativ asupra creditului".

Vineri, agenția de rating de credit a declarat că decizia sa s-a bazat pe deficitul bugetar mai mare preconizat al Israelului din cauza creșterii cheltuielilor militare, precizând că se așteaptă ca cheltuielile de apărare ale Israelului să fie aproape duble față de nivelul din 2022 până la sfârșitul anului 2024 și, probabill, să crească și mai mult în anii următori.

"Deși în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri pentru a asigura eliberarea ostaticilor contra unei încetări temporare a focului și a mai multor ajutoare umanitare în Gaza, nu există claritate cu privire la probabilitatea, calendarul și durabilitatea unui astfel de acord", a precizat agenția.

Moody's a avertizat, de asemenea, asupra riscului "semnificativ" al unei escaladări a conflictului actual, inclusiv asupra implicării potențiale a Hezbollah.

"Un conflict cu Hezbollah ar reprezenta un risc mult mai mare pentru Israel", a precizat Moody's.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...

Cum se explică prăbușirea la bursă a acțiunilor Forvia

Acțiunea fostei subsidiare a grupului Stellantis a...


pixel