Rusia nu a ameninţat niciodată NATO şi nici acum nu ameninţă Alianţa Nord-Atlantică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a adăugat că ţara sa trebuie să reacţioneze la "cursul de confruntare" al NATO la adresa sa, potrivit Reuters.
"Nu vă fie frică, Rusia nu a ameninţat niciodată Alianţa şi nici acum nu o ameninţă. Dar Rusia nu poate să nu reacţioneze la cursul de confruntare al NATO faţă de ea", a afirmat Zaharova, citată de Interfax.
Consolidarea forţelor militare ale NATO pe flancul său estic, în urma a ceea ce Rusia numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina, este "provocatoare prin însăşi natura sa" şi nu contribuie la asigurarea securităţii în Europa, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.
Ea a denunţat că "descurajarea Rusiei a devenit din nou scopul principal al blocului nord-atlantic".
" În ultimele zile, Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit numărul grupurilor sale multinaţionale din Europa de Est, numărul avioanelor care participă la misiuni de patrulare etc", a afirmat Maria Zaharova, citată de Interfax, "omiţând" să spună că NATO a luat toate aceste măsuri de întărire a flancului său estic după invadarea Ucrainei de către Rusia în cel mai mare conflict din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.
Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, "a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus", a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică. Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.
Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom. Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...