Moscova pregătește ceva? Marele urs bagă în fibrilații Estul Europei

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Mobilizarea masivă a forţelor armate ruse a generat o reacție fermă în cadrul cercurilor politico-militare euro-atlantice. Însă, Ucraina este, de departe, actorul cel mai îngrijorat de acțiunile pe care Moscova le derulează în regiune, presa ucraineană titrând: ''Trupe de gherilă pentru Putin. Cine va apăra Kievul în cazul unei invazii ruse pe scară largă'' .

Rusia desfășoară în aceste zile o serie de acțiuni militare de amploare sub masca unor exerciții militare.

Potrivit presei ucrainene, în acțiunile militare sunt implicate chiar și trupele aerospațiale ruse, iar scenariile luate în calcul de specialiștii ucraineni acoperă trei situații posibile: prima, în care Rusia face o demonstrație de forță pentru Occident, a doua variantă fiind că Putin va forța escaladarea conflictului din Donbas. Cea de-a treia variantă, care, potrivit experților, este și cea mai puțin probabilă, ar presupune un atac al forțelor ruse în zona sudică a Ucrainei, pentru a prelua controlul structurilor de alimentare cu apă, capabile să furnizeze apă peninsulei Crimeea.  

Șeful Statului Major al Ucrainei, generalul-locotenent Ruslan Homciak, avertizează că Rusia masează trupe pe toată lungimea frontierei comune și în Crimeea, sugerând o cvasi-încercuire a Ucrainei de către forțele ruse. ''Rusia nu a uitat de planurile sale, planuri pe care le-a avut din 2014'',  a declarat Șeful Statului Major, citat de presa ucraineană.

Șeful Statului Major al Ucrainei, generalul-locotenent Ruslan Homciak, la întâlnirea din 2019 cu ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă

Potrivit Districtului Militar Sud al Armatei ruse (care cuprinde şi zonele de frontieră cu Ucraina şi Crimeea), peste 50 de batalioane reprezentând 15.000 de militari se vor instrui, în apropierea frontierei cu Ucraina, "în război electronic şi apărare antiaeriană cu scopul de a se proteja împotriva loviturilor cu drone".

De asemenea, flota rusă din Crimeea începe o așa-numită pregătire post-iarnă, o ocazie de a pune în mișcare mașinăria militară staționată în Marea Neagră.

În luna martie, forțele ruse au organizat exerciții militare în Transnistria (instruirea lunetiștilor și a personalului care conduce vehicule de luptă) și în Belarus.

Rusia, nici usturoi n-a mâncat,...

Kremlinul a negat vineri că ar căuta un conflict armat cu Ucraina, avertizând totodată Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare în ţara vecină şi a cerut Kievului să înceteze "provocările", relatează Agerpres.

Responsabili ucraineni şi americani şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la comasarea a mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor în conflictul dintre forţele Kievului şi rebelii separatişti proruşi, care a început în 2014.

Această situaţie pune la încercare preşedinţia lui Joe Biden, în timp ce relaţiile cu Rusia sunt la cel mai scăzut nivel, Moscova rechemându-şi recent ambasadorul de la Washington după ce preşedintele american l-a calificat pe omologul său rus Vladimir Putin drept "ucigaş".

Washington a asigurat Kievul de sprijinul său în caz de agresiune rusă şi a avertizat Moscova împotriva "oricărui act agresiv".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat vineri că Moscova va lua "toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea", în cazul unui angajament militar al NATO în favoarea Kievului.

Forţele americane în Europa au fost plasate săptămâna aceasta în fază de supraveghere sporită în contextul unei "crize iminente potenţiale".

Activitatea rusă reprezintă o provocare pentru administraţia preşedintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu înalţi oficiali ucraineni într-o demonstraţie publică de sprijin pentru guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de mai mult timp de eşecul punerii în aplicare a acordului de pace în Donbas. Relaţiile s-au tensionat şi mai mult din cauza gazoductului Nord Stream 2 spre Germania, pe care Kievul şi Washingtonul doresc să-l stopeze.

Rusia a avertizat joi că o escaladare a conflictului din Donbas ar putea "distruge" Ucraina, în timp ce NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră a fi o acumulare semnificativă de forţe ruse în apropierea estului Ucrainei, potrivit Reuters.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Zi marcată de incertitudine la Bursa de la București

Investitorii rămân atenți la evoluțiile macroeconomice...

ANAF / Foto: DCBusiness
E.On
Banca Națională a României
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels

Vești bune despre inflație! BNR anticipează o scădere

Totuși, traiectoria acestei scăderi este mai ridicată...

Marcel Boloș
Jurământ / FOTO: Freepik
Italia / sursa: Freepik.com
Deșeuri radioactive / FOTO: Wikipedia
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

JPMorgan Chase anunță un profit record

JPMorgan Chase anunță profit anual record datorită...

Abordare matematică

Fondul speculativ care a zdrobit concurența

După decesul celebrului său fondator, James Simons,...

Euro / FOTO: Freepik
Tokyo / FOTO: Wikipedia
Agenția Fitch Ratings
Vântul smulge umbrela

În Germania, important este să bată vântul!

Germania a stabilit un record după numărul de aprobări...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Iarna stimulează creșterea crererii de petrol

Nu sunt excluse probleme pe linie de aprovizionare. 

Se tem pentru afacerile lor / Foto: Freepik

Este cea mai mare spaimă a multor companii globale

Concluzia unui studiu publicat miercuri.

foto: pexels.com
Marcel Ciolacu
Tánczos Barna
foto:presidency.ro
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Șantier / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik

Prețul combustibililor la pompă mai fac un salt

Prețurile carburanților au înregistrat o creștere ușoară...

Flacără la aragaz

Ce se întâmplă cu rezervele de gaze. Burduja: Un fake news!

Rezervele de gaze din depozitele României au ajuns la...

Foto: Pexels.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

pixel