Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Marţea trecută, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a anunţat depunerea moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, precizând că este semnată şi de grupul independenţilor de dreapta. Moţiunea este intitulată "Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!".
Semnatarii documentului cer demisia ministrului Virgil Popescu, susţinând că acesta "şi-a atins limita competenţei cu mult înainte să fie ministru, însă, cu sprijinul inexplicabil al colegilor săi din PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis, el a fost numit în toate guvernele din ultimii ani".
"Sub mandatele lui Virgil Popescu, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant. Preţul gazelor a crescut constant. Preţul energiei electrice a crescut constant. Preţul carburanţilor a crescut constant. Am ajuns să plătim peste 9 lei pe litrul de benzină sau motorină! Domnului ministru îi place să ofere ca explicaţie contextul internaţional. Însă nicio secundă nu a explicat de ce a refuzat cu încăpăţânare să aplice soluţii aflate la îndemâna sa. Soluţii propuse de USR şi acceptate în diverse declaraţii publice inclusiv de partenerii domniei sale de guvernare", se arată în moţiunea simplă.
Potrivit USR şi deputaţilor independenţi de dreapta, "de cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare".
Ei au mai susţinut că "rezultatele activităţii celui mai slab ministru al Energiei din câţi a avut România se văd: scăderea accentuată şi constantă a nivelului de trai pentru populaţie şi dificultăţi majore întâmpinate de companiile care activează în România".
"Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă militantă. De aceea trebuie să plece imediat de la conducerea unei instituţii pe care nu ştie, nu poate şi nu vrea să o conducă în interesul public", se mai arată în moţiunea simplă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că au fost depuse 668 de aplicații pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile până miercuri seara, când s-a închis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fonduri din PNNR.
Miercuri, la ora 17.00, s-a înschis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fonduri din PNNR destinate investițiilor pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. Au depus proiecte 668 de aplicanți, spune Virgil Popescu.
Ministrul Energiei precizează că valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este:
Energie eoliană
1.300.000 Euro/MW- pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
650.000 Euro/MW- pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
Energie solară
750.000 Euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
425.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.
„Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Tot astăzi (miercuri - n.r.), am pus în dezbatere publică documentele aferente apelului competitiv – Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial, Măsura de investiții 5. Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul acestei scheme de ajutor se urmăreşte implementarea unui număr de minim 50 de proiecte destinate creșterii eficienței energetice a industriei care să determine o economie de energie de cel putin 30% în cadrul activității economice a întreprinderilor beneficiare. Am încredere că și prin aceste investiții vom asigura securitatea și independența energetică a României”, spune Virgil Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.