Motivul pentru care Guvernul nu a desființat pensiile speciale prin OUG
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Clasa politică se folosește de pensii ca de un instrument
Clasa politică se folosește de pensii ca de un instrument
În cadrul unui interviu acordat Agerpres, premierul Ludovic Orban a fost întrebat de ce nu a fost dată o ordonanță de urgență  pentru desfiinţarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale militarilor.

Prim ministrul a spus că Guvernul nu poate adopta o ordonanţă de urgenţă când există o lege în dezbatere sau când o lege este supusă controlului constituţional.

Premierul a mai spus despre ideea ordonanței că: ”[...] este o aberaţie. Cine a spus aşa ceva trebuie să citească Constituţia, să citească toată cazuistica Curţii Constituţionale şi, mai ales, să ştie în ce etapă - la ora actuală este în examinare la Curtea Constituţională un proiect de lege care instituite o supraimpozitare a pensiilor speciale care depăşesc un anumit nivel. Este în judecată la Curtea Constituţională. Nu pot eu să adopt o ordonanţă de urgenţă într-un domeniu. În plus, aici trebuie o dezbatere publică serioasă în societate. PNL este singurul care a votat împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari. Acum am văzut că este un întreg campionat între diferite partide să arate care susţine mai tare desfiinţarea pensiilor speciale, dar până una alta, singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale este PNL”.

Pensii speciale. Premierul Ludovic Orban face precizări

Orban a mai adăugat că: ”[...] avem un proiect de lege depus de modificare a legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, pentru care trebuie doar convocat plenul reunit şi trebuie adoptat. Eu garantez că toţi parlamentarii PNL, în prima legislatură, vor avea ca prioritate modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel încât să nu se mai acorde aceste pensii speciale către parlamentari. Cu cât sunt mai mulţi parlamentari PNL, cu atât va fi mai sigur că acest lucru se va întâmpla. Am văzut diferite discuţii pe tema aceasta, că-şi dau unii demisia pe final de mandat, în campanie electorală. Nu există altă soluţie, este o singură soluţie. Pe mine nu mă interesează că ia Ciolacu sau că nu ia Ciolacu sau că ia altcineva sau nu ia altcineva. Pe mine mă interesează să nu existe acest drept. Oricine vrea să nu existe acest drept trebuie să voteze acest proiect de lege care este iniţiat de PNL”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel