Motivul pentru care un colectionar milionar a distrus două tablouri de Picasso
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
De-a lungul istoriei, au pierit civilizații, s-au distrus capodopere de artă. Foarte multe au pierit în războaie, altele din diferite motive. Unele au fost deteriorate de colecționari. Unul dintre aceștia din urmă este miliardarul american Steve Wynn. 

Proprietar a numeroase cazinouri, Steve Wynn a jucat un rol important în dezvoltarea orașului Las Vegas de-a lungul anilor 1990, odată cu apariția hotelurilor de lux Mirage, Bellagio, New Frontier sau Golden Nugget. Omul de afaceri a devenit miliardar în 2004, când valoarea activelor sale s-a dublat pentru a atinge 1,3 miliarde de dolari. Averea lui este estimată de revita Forbes la 3,5 miliarde dolari.

Wynn este, totodată, și un pasionat de artă, cu o impresionantă colecție de tablouri purtând semnături celebre, precum Paul Cezanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Julian Hutton, Edouard Manet, Henri Matisse, Pablo Picasso, Andy Warhol, Jan Vermeer. În același timp, miliardarul este cunoscut și ca un ”distrugător de capodopere”.

Iar cel mai mult au avut de suferit lucrările lui Picasso: în decurs de 12 ani, au fost desteriorate două tablouri în valoare totală de peste 200 milioane de doalri. Wynn îndrăgea în mod deosebit pânza ”La Reve” (Visul), cumpărată pentru 50 de milioane de dolari. Alt admirator al aceluiași tablou era patronul fondului de investiții SAC Capital Advisors LP, Steven Cohen. În 2006, Wynn nu a rezistat ofertei acestuia, care i-a oferit suma record de 139 milioane de dolari.

La petrecerea ”de despărțire”, Wynn a invitat mai mulți prieteni. I-a anunțat despre extraordinara afacere încheiată, după care a început să spună povestea tabloului din spatele lui. Câteva minute mai târziu, a început să gesticuleze. Curând, cuvintele lui au fost acoperite de zgomotul a ceva care se rupe. Pe mâna stângă a frumoase adormite a apărut o gaură cu diametrul de aproximativ 3 cm făcută de cotul lui Wynn. Iar de acolo porneau crăpărturi lungi de șapte centimetri.

”Fir-ar să fie! Ce am făcut!”, a reacționat plin de uimire Steve Wynn. Oaspeții au plecat, promițând să nu sufle o vorbă despre cele întâmplate. Wynn i-a telefonat soției, apoi l-a sunat pe Cohen. Cum a fost posibil un asemenea dezastru? Cauza este boala, o efecțiune rară, de care suferă miliardarul american - degenerare maculară sau afectarea vederii periferice. Desigur, de vină a fost și obiceiul colecționarului de a face gesturi amplu cu mâinile în timp ce vorbește.

Din fericire, distrugerea nu s-a dovedit chiar atât de înfiorătoare cum s-a crezut inițial. Lucrările de restaurare au durat două luni și au costat 90.000 de dolari. Totuși, compania de asigurări Lloyds a scăzut prețul tabloului ”La Reve” la 85 milioane de dolari. Incidentul nu l-a făcut însă pe Cohen să se răzgândească. În 2013, Wynn i-a vândut tabloul pentru 155 milioane de dolari.

Anul acesta, Steve Wynn, în vârtă de 76 de ani, a hotărât să vândă la licitație altă lucrare de Picasso, ”Le Marin”, evaluat la 70 milioane de dolari. Ghinion! Cu doar câteva zile înainte ca opera de artă să fie expusă în sala casei de licitații Christis, din New York, tabloul a fost retras de la vânzare pentru că fusese deteriorat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel