Mugur Isărescu a descoperit marile probleme ale agriculturii. Sfatul guvernatorului BNR

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Mugur Isărescu, despre creșterea ROBOR: Băncile au cam sărit calul
Mugur Isărescu, despre creșterea ROBOR: Băncile au cam sărit calul
România va trebui să valorifice mult mai bine avantajele competitive pe care le deţine pentru dezvoltarea agriculturii şi asigurarea independenţei alimentare a ţării, în condiţiile în care principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de peste 30 de ani, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"În ultimii ani, o serie de bănci comerciale şi-au îndreptat atenţia către finanţarea agriculturii, dar ca în orice alt domeniu, băncile trebuie să fie mai întâi convinse de bonitatea potenţialului client. Este de la sine înţeles că fără un istoric sau fără perfomanţe sau fără o anumită anvergură a clientului, acesta va avea dificultăţi în a atrage finanţare. Dar oricât de deficitară ar fi finanţarea activităţilor agricole, nu acesta este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei ramuri. Principalele obstacole sunt de natură structurală şi rezolvarea lor trenează de circa 30 de ani", a subliniat marţi Mugur Isărescu, într-un mesaj citit de economistul şef al BNR, Valentin Lazea, la Conferinţa Naţională dedicată Programului "Tineri Lideri pentru Agricultură".

În opinia sa, o primă problemă structurală o constituie fărâmiţarea excesivă a proprietăţii agricole şi lipsa consolidării, fie prin absorbţie, fie prin asociere. "Micii producători sunt încă reticenţi confundând asocierea cu cooperaţia din vremurile comuniste, dar nu realizează că individual pot discuta de pe picior de egalitate cu furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte, cu firme de transport şi depozitare, cu marile lanţuri de magazine. Vă revine dumneavoastră, tinerilor leaderi din agricultură, să schimbaţi această mentalitate", a transmis guvernatorul BNR.

Citește și Isărescu distruge voucherele „sărăciei”: Nu ai cum, când 90% din bani sunt pensii și salarii, bani pentru bugetari

Potrivit sursei citate, o altă problemă structurală a agriculturii menţionată de guvernatorul BNR este meteo-dependenţa, în lipsa unui sistem de irigaţii corespunzător.

"Irigaţiile sunt prealabile numai pentru fermele suficient de mari, ceea ce se leagă de punctul precedent. În al doilea rând refacerea pe vechea structură a sistemului de irigaţii moştenit de la regimul comunist ar fi o greşeală, deoarece acesta se baza pe suportarea de către bugetul de stat a costului electricităţii, ceea ce este complet anti-economic. Pe de o parte, fermele trebuie să fie suficient de mari pentru a putea suporta ele însele preţurile crescute ale electricităţii, iar pe de altă parte, în toate zonele unde este posibil, irigarea prin pompare electrică ar trebui înlocuită cu irigare gravitaţională, din lacuri şi rezervoare săpate în munţi", a adăugat el.

De asemenea, lipsa unei forţe de muncă adecvat calificate în agricultură reprezintă o altă problemă structurală pe care România nu a reuşit să o rezolve deocamdată.

"O altă problemă structurală este insuficienţa unei forţe de muncă adecvat calificate. Desfiinţarea şcolilor de meserii a dus la o penurie de tractorişti, mecanici, mecanizatori etc. Sectorul privat a preluat o parte din sarcina învăţământului, dar nu poate face prea mult fără o implicare mai semnificativă din partea statului", a atras atenţia guvernatorul BNR.

În opinia sa, finanţarea în sine, fără astfel de reforme, nu va putea rezolva lipsa de eficienţă şi de competitivitate în aceasta ramură importantă a economiei naţionale.

"Am vrut să subliniez că dumneavoastră vă revine un rol foarte important în depăşirea problemelor structurale din agricultură. Fără astfel de reforme, doar finanţarea în sine nu va putea rezolva lipsa de eficienţă şi de competitivitate. Va trebui să lucrăm împreună la refacerea prestigiului şi mândriei ocupaţiei de agricultor. A furniza hrană pentru ţară şi a trece la o balanţă excedentară, la exportul de produse agricole, reprezintă o sarcină de deplină importanţă, mai ales în noul context geopolitic. Dumneavoastră, tineri leaderi din agricultură, trebuie să daţi acestei ocupaţii strălucirea pe care o merită", a mai arătat Mugur Isărescu în mesajul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Victor Ponta

Victor Ponta: De luna viitoare am putea rămâne fără bani

Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...

Războiul înghite mulți bani
Posibile probleme cu încălzirea
Un popas la benzinărie / FOTO: Unsplash

Prețul carburanților. Benzina și motorina, tot mai scumpe

Companiile au majorat din nou prețul la pompă. 

iPhone
Bani / Foto: DCBusiness
foto: pixabay
Floarea soarelui / FOTO: Freepik
Un ban mai mult în buzunar
Daniel Dăianu
Adrian Țuțuianu / FOTO: Facebook
Știrile simineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...

Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea

pixel