Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
"La mai bine de un an de la semnarea protocolului de colaborare BNR - ASE, progresele înregistrate până în prezent în îndeplinirea obiectivelor ne îndeamnă să fim şi mai ambiţioşi. Colaborarea noastră, colaborarea BNR - ASE, pe lângă îmbunătăţire a pregătirii profesionale a lucrătorilor din sistemul financiar, poate contribui şi în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară a antreprenorilor, în primul rând, cu efecte pozitive pe termen mediu şi lung, inclusiv asupra intermedierii financiare. În plus, activitatea de cercetare în domeniu monetar-bancar are, să spunem aşa, spaţiu larg de dezvoltare. De exemplu, poate aprofunda teme care au în vedere monedele digitale ale băncilor centrale, finanţarea descentralizată, cripto-activele, implicaţiile schimbărilor climatice asupra economiei şi sectorului bancar. Aceste noi obiective care s-au conturat în ultimul timp vor fi sau vor putea fi realizate, desigur, într-un orizont mai lung de timp. Dar noi trebuie să menţinem această tendinţă pozitivă, tendinţa pozitivă actuală, şi să avem în minte faptul că orice călătorie, oricât de lungă, începe cu un singur pas", a spus Mugur Isărescu, la conferinţa anuală BNR - ASE cu tema "Navigând printre crize suprapuse".
În ceea ce priveşte parteneriatul dintre Banca Naţională a României şi Banca Naţională a Moldovei, el a afirmat că acesta a fost consolidat semnificativ în ultimii ani. Parteneriatul este rezultatul eforturilor Băncii Naţionale a Moldovei de întărire a capacităţii sale instituţionale şi a sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, atât prin acordurile bilaterale de cooperare încheiate, cel mai recent semnat în anul 2021, cât şi în special prin proiectele de asistenţă tehnică şi proiectele de twinning finanţate de Uniunea Europeană.
"În cadrul acestora din urmă, Banca Naţională a României a jucat şi joacă un rol central prin experţii care au participat la aceste proiecte şi au împărtăşit colegilor de la Chişinău din experienţa lor. Mai mult, relaţia specială pe care Banca Naţională a României o are cu partenerii din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei a primit un impuls suplimentar masiv anul trecut, când, la data de 23 iunie 2022 Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană", a declarat Mugur Isărescu.
La rândul său, Octavian Armaşu, guvernator BNM, a subliniat parteneriatul durabil, robust şi foarte productiv cu BNR şi a menţionat că instituţia din România a oferit un sprijin constant şi foarte consistent în vederea fortificării sistemului financiar din Republica Moldova şi a alinierii acestuia la standardele internaţionale şi cele ale Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...