Mugur Isărescu: Colaborarea BNR - ASE poate contribui la creşterea gradului de educaţie financiară a antreprenorilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Colaborarea dintre Banca Naţională a României şi Academia de Studii Economice poate contribui în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară a antreprenorilor, în primul rând, cu efecte pozitive pe termen mediu şi lung, inclusiv asupra intermedierii financiare, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"La mai bine de un an de la semnarea protocolului de colaborare BNR - ASE, progresele înregistrate până în prezent în îndeplinirea obiectivelor ne îndeamnă să fim şi mai ambiţioşi. Colaborarea noastră, colaborarea BNR - ASE, pe lângă îmbunătăţire a pregătirii profesionale a lucrătorilor din sistemul financiar, poate contribui şi în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară a antreprenorilor, în primul rând, cu efecte pozitive pe termen mediu şi lung, inclusiv asupra intermedierii financiare. În plus, activitatea de cercetare în domeniu monetar-bancar are, să spunem aşa, spaţiu larg de dezvoltare. De exemplu, poate aprofunda teme care au în vedere monedele digitale ale băncilor centrale, finanţarea descentralizată, cripto-activele, implicaţiile schimbărilor climatice asupra economiei şi sectorului bancar. Aceste noi obiective care s-au conturat în ultimul timp vor fi sau vor putea fi realizate, desigur, într-un orizont mai lung de timp. Dar noi trebuie să menţinem această tendinţă pozitivă, tendinţa pozitivă actuală, şi să avem în minte faptul că orice călătorie, oricât de lungă, începe cu un singur pas", a spus Mugur Isărescu, la conferinţa anuală BNR - ASE cu tema "Navigând printre crize suprapuse".

În ceea ce priveşte parteneriatul dintre Banca Naţională a României şi Banca Naţională a Moldovei, el a afirmat că acesta a fost consolidat semnificativ în ultimii ani. Parteneriatul este rezultatul eforturilor Băncii Naţionale a Moldovei de întărire a capacităţii sale instituţionale şi a sistemului financiar-bancar din Republica Moldova, atât prin acordurile bilaterale de cooperare încheiate, cel mai recent semnat în anul 2021, cât şi în special prin proiectele de asistenţă tehnică şi proiectele de twinning finanţate de Uniunea Europeană.

"În cadrul acestora din urmă, Banca Naţională a României a jucat şi joacă un rol central prin experţii care au participat la aceste proiecte şi au împărtăşit colegilor de la Chişinău din experienţa lor. Mai mult, relaţia specială pe care Banca Naţională a României o are cu partenerii din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei a primit un impuls suplimentar masiv anul trecut, când, la data de 23 iunie 2022 Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană", a declarat Mugur Isărescu.

La rândul său, Octavian Armaşu, guvernator BNM, a subliniat parteneriatul durabil, robust şi foarte productiv cu BNR şi a menţionat că instituţia din România a oferit un sprijin constant şi foarte consistent în vederea fortificării sistemului financiar din Republica Moldova şi a alinierii acestuia la standardele internaţionale şi cele ale Uniunii Europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...


pixel