Muncitorii de la facilităţile de gaze naturale lichefiate din Australia ale firmei Chevron Corp. au intrat vineri în grevă parţială, după eşecul discuţiilor cu managementul referitor la salarii şi condiţiile de muncă, iar această dispută a perturbat pieţele mondiale de gaze, transmite Bloomberg.
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au crescut cu până la 11%, la 36,20 euro pentru un Megawatt-oră, după anunţul debutului grevei în Australia, ceea ce scoate la lumină vulnerabilitatea pieţei după criza energetică de anul trecut.
Grevele au început la ora locală 1 p.m. la facilităţile GNL Gorgon şi Wheatstone din vestul Australiei, care anul trecut au fost responsabile pentru 7% din oferta mondială de gaze naturale lichefiate. Membrii sindicatului Offshore Alliance au anunţat că vor înceta complet lucrul timp de două săptămâni, începând cu data de 14 septembrie.
Impactul acţiunilor de protest din Australia asupra livrărilor de gaze lichefiate nu ar urma să fie unul imediat, iar consumul de gaze este în prezent la un nivel redus, atât în Europa, cât şi în Asia. Cu toate acestea, perspectiva perturbării livrărilor în viitor a dus la creşterea preţurilor pentru că ameninţă să intensifice competiţia pentru gaze lichefiate în perioada iernii, când cererea atinge nivelul de vârf în emisfera nordică.
Grevele iniţiale de vineri "par să fie unele limitate, concepute să provoace costuri şi ineficienţe pentru Chevron, dar fără a afecta, pentru moment, în mod semnificativ producţia", susţine Saul Kavonic, analist pe energie la Credit Suisse Group AG.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.