Blocaj cu o MARE rezervă de gaze a României. Toma Petcu: Au fost extrași 100 metri cubi. Putem monta acolo mai multe sonde

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Sonda de gaze / Foto ilustrativ
Sonda de gaze / Foto ilustrativ
EXCLUSIV
Toma Petcu, întrebat de Val Vâlcu, la emisiunea DCNEWS ”De ce nu în România cu Muhammad Murad”, dacă Romgaz are zăcăminte de gaz de exploatat, acesta a amintit de zăcământul de gaze de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.

Fostul ministru a explicat că în 2017 au fost extrași 100 metri cubi de gaze după care totul s-a oprit. Toma Petcu a spus că se pare că acest lucru s-a întâmplat din cauza unul blocaj instituțional care a fost invocat de Romgaz.

Fostul ministru al Energiei a mai precizat că la ora actuală există interes la nivel guvernamental pentru a rezolva acest blocaj: ”Până ajungem la extracțiile off shore, eu zic că, avem foarte multe gaze pe care le putem extrage din onshore. Iar la Caragele este o pungă destul de mare de gaze de unde putem monta mai multe sonde și să captăm gaze mai mult”.

Legea Offshore cu modificările necesare, încă nu a fost definitivată

Florin Cîțu a declarat săptămâna trecută că Legea offshore este primul subiect pe ordinea de zi a ședinței coaliției. Întrebat ce formă are aceasta, președintele Senatului a spus: ”Vom vedea!”

Elena Cristian explica marți într-o emisiune tv că: "S-a discutat mult, promisiunile sunt de 2-3 de ani, despre faptul că această lege ne-ar asigura independenţă energetică. Dar trebuie să vedem proiectul în forma finală, pentru că totul este cu dus întors. Eu mă aşteptam ca discuţiile despre lege să fie în spaţiul public, să fie transparenţă decizională”.

Redactorul șef al DCBusiness a mai spus că: ”De doi ani se discută de modificări la această lege. Eu nu cred că putem vorbi de independenţă energetică într-o singură lege. Cred că trebuie să existe un plan pe termen lung, plan care nu există la noi. Toate ţările şi-au făcut strategii, ştiu ce vor face în următorii 2-3-5 ani, doar noi facem în spatele uşilor închise, nu ştim ce va ieşi. Cred că e nevoie de ceva mai mult pentru independenţă energetică, pentru o stabilizare a preţului la gaze şi energie şi pentru o strategie pe termen lung", a conchis Elena Cristian, la România TV și preluat de DCNews. 

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, mai spuea că Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră, ar putea fi discutată miercuri în cadrul coaliţiei, menţionând că aceasta este foarte aproape de aprobare.

"Cred că mâine la coaliţie este primul punct pe ordinea de zi. La şedinţa precedentă am cerut câteva clarificări de la ministrul Energiei. Mâine, la şedinţa de coaliţie, dacă aceste clarificări sunt aprobate de toţi membrii coaliţiei, Legea offshore poate să fie aprobată în Guvern şi să meargă în Parlamentul României pentru aprobare. Deci, suntem foarte, foarte aproape de Legea offshore", a afirmat Cîţu.

Acesta a spus că legea este foarte importantă, pentru că ar ajuta producţia de gaze, existând companii care pot începe imediat exploatarea.

"Ea este importantă, pentru că sunt deja câteva companii care vor putea să extragă gaz imediat din Marea Neagră. Proiectul Romgaz mai durează, dar sunt alte companii care sunt gata şi ar ajuta producţia de gaze. De aceea este foarte important să avem această Lege offshore foarte, foarte rapid", a subliniat fostul premier.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com

pixel