Mutări interesante pe piaţa criptomonedelor: Ce se întâmplă cu Bitcoin, NFT şi planul Japoniei privind moneda digitală

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Analiză interesantă a pieţei cripto şi NFT.

Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor, a realizat un grupaj cu trei mutări interesante de pe piaţa cripto - NFT.

Bitcoin urcă din nou la peste 24.000 de dolari

Bitcoin a depășit din nou pragul de 24.000 de dolari în ultima săptămână, ajungând la niveluri care nu au mai fost văzute din august 2022.

BTC a început săptămâna trecută tranzacționându-se în jurul valorii de 21.500 de dolari, iar joi a urcat la peste 24.000 de dolari. În ciuda unei scăderi în ziua următoare, de atunci s-a stabilizat deasupra acestui prag.

Între timp, Ether a avut o săptămână la fel de puternică, începând în jurul valorii de 1.500 de dolari înainte de a urca pentru scurt timp la peste 1.700 de dolari pe platforma eToro - cel mai înalt nivel din septembrie 2022. În prezent, se tranzacționează în jurul valorii de 1.680 de dolari.

Piața cripto a fost anxioasă în ultimele zile, pe măsură ce acțiunile de reglementare se intensifică în SUA. Dar în ceea ce privește cele două criptoactive majore, dacă luăm în considerare capitalizarea de piață, s-ar părea că piața beneficiază de faptul că investitorii continuă să ignore aceste evoluții.


Bitcoin nu este afectat de factorii macroeconomici - raportul Fed din New York

 

Bitcoin nu este foarte afectat de știrile și problemele macroeconomice, potrivit unui raport al Rezervei Federale din New York. Raportul are implicații potențiale semnificative pentru criptoactiv, pe care autorii le descriu ca fiind "derutante".

Corelația pieței cripto cu piețele tradiționale a devenit una dintre temele de urmărit în 2022, pe măsură ce investitorii din întreaga lume au reacționat la creșterea inflației și la creșterile ulterioare ale ratelor. Dar, potrivit raportului, toate acestea sunt doar zgomot pentru bitcoin, care se mișcă 'ortogonal' în raport cu evoluțiile monetare și cu știrile macro.

Raportul este în contradicție cu cea mai mare parte a gândirii dominante în legătură cu bitcoin în acest moment, unde piețele au părut într-adevăr să aibă o corelație mai puternică anul trecut - deși în 2023 această corelație a fost mai puțin evidentă. Cu toate acestea, dacă bitcoin se mișcă într-adevăr în mod independent de evenimentele macroeconomice, acest lucru ar putea oferi un sprijin semnificativ pentru utilizarea sa ca acoperire împotriva evoluțiilor altor piețe - la fel ca aurul.


Banca Japoniei lansează un proiect pilot de monedă digitală (CBDC)

 

Banca Japoniei s-a alăturat altor bănci centrale în planificarea unui potențial CBDC și analizează fezabilitatea tehnică a unui yen digital. CBDC-urile câștigă teren într-un moment în care piețele cripto sunt sub semnul întrebării, dar, în esență, ele contrastează cu natura descentralizată a unor sectoare precum DeFi.

Având în vedere această lipsă de descentralizare, aceste CBDC-uri ridică unele semne de întrebare îngrijorătoare. Cât de anonime sunt datele? Poate banca centrală să ne urmărească cheltuielile? Care sunt limitările? Proiectul CBDC al Băncii Angliei, anunțat recent, ar putea avea o limită de 20.000 de lire sterline per titular, ceea ce pare o sumă arbitrar de mică pentru a limita soldurile.

Problema cu CBDC-urile este, în cele din urmă, că acestea reprezintă un răspuns tehnologic vag la ceea ce a devenit deja un mediu înfloritor de cripto și stablecoins. Băncile centrale care doresc să recâștige controlul asupra activelor digitale vor insista asupra acestor idei, dar ar putea constata că adoptarea lor va fi deficitară atunci când vine vorba de implementare.



Piața NFT în plin avânt

 

Piața NFT, care a cunoscut creșteri meteorice în 2021 și un episod trist în 2022, devine din nou interesantă. Un nou jucător de pe piață, Blur.io, tocmai a depășit OpenSea în ceea ce privește volumele zilnice de tranzacționare a ether-ului, ceea ce sugerează că influența pe piață pe care acesta din urmă o deținea până de curând este în scădere. Ca răspuns, OpenSea a implementat taxe de 0% pentru tranzacțiile utilizatorilor pentru o perioadă limitată de timp.

Cu toate acestea, în pofida ideii că acest lucru ar fi perceput ca un semn de disperare sau un efort de a depăși dificultățile din partea celui care a fost cândva un jucător dominant, măsura sugerează totuși că piața NFT este foarte vie, inovativă și competitivă. La rândul său, OpenSea a criticat, de asemenea, Blur pentru că îi forțează pe creatorii de NFT să aleagă între platforme, reducând veniturile acestora.

În cele din urmă, utilizatorii din acest spațiu - fie că sunt creatori sau colecționari - vor vota cea mai bună soluție pentru ei. Acesta este modul în care funcționează piețele deschise și sănătoase și este un lucru bun pentru utilizatorul final atunci când acesta are posibilitatea de a alege. O problemă apare atunci când un singur jucător domină și dictează regulile pieței pentru toți ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett
Disperare!
Sedinta de Guvern
vouchere sociale
Foto: Oana Pavelescu

pixel