Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, un arc peste timp
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea
EXCLUSIV
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea și-a deschis porțile pe 9 august. Vă invităm la o scurtă excursie. 

Instituția prezintă o bogată istorie a județului Tulcea. Conceptul „arcului peste timp” între cele două părți ale muzeului este reprezentat de o pasarelă din sticlă și leagă timpurile mai îndepărtate de istoria mai recentă a județului.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea își are sediul în clădirea fostei filiale locale a Bănci Naționale, care a funționat ca atare până în 2005, după care imobilul, construit în perioada interbelică, între anii 1924-1928, a devenit ceea ce este astăzi. 

”Momentul acestei schimbări de activitate a coincis cu retrocedarea fostului sediu, Casa Calafeteanu. Din 2005, această clădire se străduiește să se transforme într-un muzeu cât mai atractiv pentru cei care îi trec pragul. Încă de la intrare, îi familiarizăm pe vizitatorii noștri cu tematica expozițională, îi invităm să descopere comorile de artă populară și etnografie pe care le deține colecțiile sale. 

La parter, sunt organizații expoziții temporare. Iar pentru deschiderea muzeului, am pregătit o expoziție dedicată ocupațiilor și meșteșugurilor dobrogene. Includem vizitatorii în atmosfera de lucru, începând cu agricultura continuată în luncile Dunării, continuăm cu creșterea animalelor, practicată în centrul județului nostru, în zona munților Măcin și a Podișului Casincea, pescuitul, practicat, desigur, pe cursurile de ape, dar mai ales în Delta Dunării, țesutul, cusutul, prelucrara firelor. Prezentăm un meșteșug uitat, acela al împletirii găitanelor pentru ornamentele executate și aplicate pe costumele românilor dobrogeni. 

Continuăm cu elemente care exemplifică transportul fie a strugurilor de pe dealuri, cu năsâlca, fie cu cotiguța de care se ajutau sătenii pentru a transporta diverse lucruri. Practic, în fiecare comună aveam câte trei-patru ateliere de tâmplărie, care deserveau, pe mahalale, necesitățile locuitorilor, realizau elemente atât pentru construcția caselor, dar și diverse obiecte de uz, mobilier și, de asemenea, executau reparații. Fierarul satului se ocupa, la rândul lui, cu realizarea de unelte utilizate în fiecare gospodărie, repara diverse obiecte și, de asemenea, potcovea caii”.

Descoperiți în continuare colecțiile muzeului: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...

Ce este Project Astra de la Google

Inteligența artificială și realitatea augmentată vor...

Pentru JO 2024, armele pentru scrimă sunt fabricate manual

„O meserie atipică, cu oameni atipici”: la Blaise...


pixel