Naftogaz are un nou director general, după demisia lui Yuriy Vitrenko
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Naftogaz numeşte un nou director general.

Fostul ministru ucrainean Oleksiy Chernyshov a preluat vineri funcţia de director general al companiei energetice de stat Naftogaz, care se confruntă cu multiple dificultăţi, inclusiv problema datoriei şi războiul cu Rusia, transmite Reuters.

Chernyshov, în vârstă de 45 de ani, fost ministru pentru Comunităţi şi Dezvoltare Teritorială, a fost numit printr-un decret guvernamental semnat de premierul Denis Şmîgal. El îl înlocuieşte pe Yuriy Vitrenko, care a demisionat săptămâna aceasta de la conducerea Naftogaz, fără a da explicaţii.

Naftogaz este cea mai mare companie ucraineană de petrol şi gaze, iar subsidiara sa, Ukrtransgaz, operează un sistem de conducte care transportă gazul rusesc către Europa.

În primul semestru din 2022, Naftogaz a înregistrat pierderi nete de 57,16 miliarde hrivne (1,57 miliarde de dolari), de la 1,65 miliarde hrivne în urmă cu un an, în contextul atacurilor ruseşti din ultimele săptămâni asupra facilităţilor energetice ucrainene. Compania a precizat că discută noi condiţii pentru restructurarea datoriei sale. De asemenea, Naftogaz este blocat într-un litigiu cu compania energetică rusă de stat Gazprom privind tranzitul gazelor ruseşti. 

 

Citeşte şi: Ţările G7 cer Rusiei să prelungească acordul privind exportul de cereale

 

Ţările membre ale Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7- Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) cer Rusiei să prelungească acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, înaintea expirării acestuia la 19 noiembrie, a indicat vineri un diplomat american de rang înalt, citat de AFP.

"Toată lumea este de acord cu necesitatea prelungirii acordului pentru exportul de cereale prin Marea Neagră", a indicat acest diplomat jurnaliştilor, sub rezerva anonimatului, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7, la Munster, în Germania.

El a precizat că ţările din G7 susţin în special eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a "convinge Rusia să prelungească acordul".

Exporturile de cereale din porturi ucrainene la Marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusia în pactul semnat la sfârşitul lunii iulie la Istanbul.

Acest acord, care ajunge la scadenţă în 19 noiembrie, a permis exportul a 10 milioane de tone de cereale şi al altor produse agricole după 1 august, atenuând criza alimentară mondială provocată de războiul în Ucraina.

Şefii diplomaţiei din G7 au abordat îndelung problema continuării sprijinului lor pentru Ucraina în cursul acestei reuniuni - care a început joi şi se va încheia vineri - inclusiv prin intermediul unui "mecanism de coordonare în cadrul G7 pentru a repara, apăra şi restaura infrastructurile energetice" avariate de loviturile ruseşti, potrivit aceleiaşi surse.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock declarase joi, în deschiderea reuniunii, că ţările din G7 nu vor permite ca "brutalitatea acestui război să ducă la moartea în masă a persoanelor vârstnice şi copiilor, tinerilor şi familiilor în lunile de iarnă care vin".

Mai multe oraşe ucrainene, între care şi capitala Kiev, sunt vizate în ultimele săptămâni de bombardamente care ţintesc în special echipamentele civile, provocând întreruperi în alimentarea cu apă şi electricitate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a intervenit în ajun, prin videoconferinţă, pentru "a prezenta situaţia" din ţara sa, a confirmat, între altele, diplomatul american. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel