Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Fostul ministru ucrainean Oleksiy Chernyshov a preluat vineri funcţia de director general al companiei energetice de stat Naftogaz, care se confruntă cu multiple dificultăţi, inclusiv problema datoriei şi războiul cu Rusia, transmite Reuters.
Chernyshov, în vârstă de 45 de ani, fost ministru pentru Comunităţi şi Dezvoltare Teritorială, a fost numit printr-un decret guvernamental semnat de premierul Denis Şmîgal. El îl înlocuieşte pe Yuriy Vitrenko, care a demisionat săptămâna aceasta de la conducerea Naftogaz, fără a da explicaţii.
Naftogaz este cea mai mare companie ucraineană de petrol şi gaze, iar subsidiara sa, Ukrtransgaz, operează un sistem de conducte care transportă gazul rusesc către Europa.
În primul semestru din 2022, Naftogaz a înregistrat pierderi nete de 57,16 miliarde hrivne (1,57 miliarde de dolari), de la 1,65 miliarde hrivne în urmă cu un an, în contextul atacurilor ruseşti din ultimele săptămâni asupra facilităţilor energetice ucrainene. Compania a precizat că discută noi condiţii pentru restructurarea datoriei sale. De asemenea, Naftogaz este blocat într-un litigiu cu compania energetică rusă de stat Gazprom privind tranzitul gazelor ruseşti.
Ţările membre ale Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7- Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) cer Rusiei să prelungească acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, înaintea expirării acestuia la 19 noiembrie, a indicat vineri un diplomat american de rang înalt, citat de AFP.
"Toată lumea este de acord cu necesitatea prelungirii acordului pentru exportul de cereale prin Marea Neagră", a indicat acest diplomat jurnaliştilor, sub rezerva anonimatului, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7, la Munster, în Germania.
El a precizat că ţările din G7 susţin în special eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a "convinge Rusia să prelungească acordul".
Exporturile de cereale din porturi ucrainene la Marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusia în pactul semnat la sfârşitul lunii iulie la Istanbul.
Acest acord, care ajunge la scadenţă în 19 noiembrie, a permis exportul a 10 milioane de tone de cereale şi al altor produse agricole după 1 august, atenuând criza alimentară mondială provocată de războiul în Ucraina.
Şefii diplomaţiei din G7 au abordat îndelung problema continuării sprijinului lor pentru Ucraina în cursul acestei reuniuni - care a început joi şi se va încheia vineri - inclusiv prin intermediul unui "mecanism de coordonare în cadrul G7 pentru a repara, apăra şi restaura infrastructurile energetice" avariate de loviturile ruseşti, potrivit aceleiaşi surse.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock declarase joi, în deschiderea reuniunii, că ţările din G7 nu vor permite ca "brutalitatea acestui război să ducă la moartea în masă a persoanelor vârstnice şi copiilor, tinerilor şi familiilor în lunile de iarnă care vin".
Mai multe oraşe ucrainene, între care şi capitala Kiev, sunt vizate în ultimele săptămâni de bombardamente care ţintesc în special echipamentele civile, provocând întreruperi în alimentarea cu apă şi electricitate.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a intervenit în ajun, prin videoconferinţă, pentru "a prezenta situaţia" din ţara sa, a confirmat, între altele, diplomatul american.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...