Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Un vânt de prospețime în zborurile comerciale? Cel puțin asta speră National Aeronautics and Space Administration (NASA) cu ultima sa realizare: X-59. Prezentat la sfărșitul săptămânii trecute, în colaborare cu Lockheed Martin, acest avion supersonic cu un nas alungit, oarecum haios, este menit să depășească zidul sunetului fără a crea o detonare supersonică.
Motorul este proiectat pentru a atinge, la o altitudine de 17.000 de metri, viteza de 1500 kilometri pe oră fără a depăși însă 75 de decibeli. Dacă fazele de testare sunt duse la bun sfârșit, acest lucru ar putea conduce la o revizuire a regulamentelor aviației comerciale, care interzic, în prezent, zborurile supersonice din cauza perturbărilor sonore generate.
Cu 30 de metri lungime și 9 metri lățime, gabaritul X-59 detonează. Cockpit-ul fără fereastră frontală situat la două treimi din aeronavă și nasul lung 12 metri au rolul lor. Tocmai acest nas i-ar permite să depășească Mach 1 (1224 km/h) fără a provoca un „bang” supersonic.
"Aeronava are, de asemenea, un motor montat pe partea de sus, iar partea din spate este astfel gândită încât să împiedice formarea undelor de şoc în spatele aeronavei şi pentru a provoca bang-uri supersonice", precizează The Guardian. Nasa mizează pe un prag de zgomot care să nu depășește nivelul „unei uși de mașină care este trântită”, completează cotidianul Echos.
Primele zboruri ale acestei faze de testare de trei ani vor începe în următoarele luni și vor avea loc în zona deșertică din vestul SUA. Vor urma, apoi, zborurile deasupra zonelor locuite, pentru a măsura nivelul de zgomot perceput de locuitori. În Statele Unite, zborurile supersonice au fost interzise în 1973.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...