NASA, cu ochii pe Groenlanda. Ce vor să afle cercetătorii americani
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nu doar încălzirea globală reprezintă un pericol
Nu doar încălzirea globală reprezintă un pericol
Trei oameni de știință ai NASA lansează sonde în apele perlate ale Arcticii pentru a măsura impactul apelor oceanului asupra topirii ghețarilor. Îmbrăcat în costumul său albastru, de astronaut, Joshua Willis conduce misiunea Oceans Melting Greenland și este ajutat de doi colegi, fiecare cu rolul său precis.

Din 2015, Joshua survolează, la bordul unui avion DC3, insula Groenlanda, acest teritoriu autonom danez puternic afectat de încălzirea globală. Erodați de aer și de valuri, ghețarii se prăbușesc, se dezintegrează, eliberând într-un zgomot asurzitor blocuri mari de gheață care, din înaltul cerului par niște insule de zahăr în derivă. ”Nivelul oceanelor ar putea crește cu mai mulți metri în cursul umătorilor o sută de ani, ceea ce reprezintă o imensă amenințare pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume”, atrage atenția Joshua Willis.

Odată scufundate în apa rece, de un albastru necruțător, sonda trimite în timp real informații privind temperatura și salinitatea oceanului, date traduse în diagrame multicolore pe ecranele computerelor urmărite cu atenție de oamenii de știință la bordul laboratorului lor zburător.

Citește și Groenlanda. De ce vrea China să cumpere insula dorită de SUA

”Majoritatea consideră că gheața se topește din cauza schimbărilor climatice, a încălzirii aerului, dar puțini se gândesc că și apa mușcă din gheață”, subliniză expertul american. De cinci ani, echipa OMG compară datele colectate pe timp de iarnă cu cele din cursul verii, având ca obiectiv actualizarea prognozelor privind creșterea nivelului oceanului mondial.

Cu o suprafață de două milioane de kilometri pătrați, Groenlanda este acoperită, în proporție de 85% de gheață. Acest teritoriu uriaș se află pe linia de front a topirii calotelor arctice, o regiune care se încălzește de două ori mia repede decât restul planetei. În cazul în care banchiza și gheața care acoperă soclul continental ar dispărea, nivelul oceanelor ar putea crește cu șapte metri, acoperind insule și regiuni de coastă de o parte și de alta a planetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel