NATO lansează un Fond de inovare
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
NATO lansează un Fond de inovare
NATO lansează un Fond de inovare
Joi, în cadrul unei ceremonii de semnare găzduite de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lideri și miniștri din 22 de țări aliate au lansat Fondul de Inovare al NATO, primul fond de capital de risc multisuveran din lume, anunță alianța.

"Acest fond este unic", a declarat secretarul general."Cu o durată de 15 ani, Fondul de Inovare al NATO va contribui la aducerea la viață a acelor tehnologii incipiente care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând ecosistemul de inovare al Alianței și susținând securitatea miliardului nostru de cetățeni."

Fondul va investi 1 miliard de euro în start-up-uri aflate la început de drum și în alte fonduri de capital de risc care dezvoltă tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO. Printre acestea se numără: inteligența artificială; procesarea de date mari; tehnologiile cuantică; autonomia; biotehnologia și îmbunătățirea umană; materiale noi; energie; propulsie și spațiu.

Fondul va completa Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO - sau DIANA - care va sprijini dezvoltarea și adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice în materie de securitate și apărare. De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative pentru DIANA în cadrul Summitului de la Madrid din 2022, unde aliații au convenit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o rețea de peste 9 centre de accelerare și peste 63 de centre de testare în Europa și America de Nord.

Stoltenberg: Sancțiunile asupra Rusiei, un preț care merită plătit

Jens Stoltenberg dorește o creștere masivă a dimensiunii forței de reacție rapidă a NATO.

Actuala forță de reacție a NATO are în jur de 40.000 de oameni și, teoretic, personalul militar este gata să fie desfășurat în 15 zile. NATO afirmă că noua forță de reacție va oferi un grup mult mai mare de forțe cu grad ridicat de pregătire pe uscat, pe mare și în aer.

Din nou, în teorie, o parte din cei 300.000 vor putea fi desfășurați în câteva zile, iar alții pe o perioadă mai lungă. Un oficial a declarat că vor exista "diferite niveluri de pregătire".

NATO a desfășurat pentru prima dată grupuri de luptă de aproximativ 1.000 de soldați în fiecare dintre statele baltice ca răspuns la invazia Rusiei în Crimeea în 2014. Odată cu invazia Ucrainei, NATO a trimis deja alte câteva sute și este pregătită să extindă aceste forțe.

Dar este acest lucru suficient pentru a satisface acele state care doreau să vadă o creștere considerabilă a forțelor NATO în propriile lor țări? Menținerea trupelor la un nivel ridicat de pregătire în propriile lor țări este în mod clar un compromis - și opțiunea mai puțin costisitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel