Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Unul dintre aceste secretea fost ecroplanul de atac purtător de rachete Luni care, încă de la primele teste, a atras atenția militarilor de peste Ocean. Povestea acestui misterios obiect, cum l-au denumit experții americani, a început în 1966, când sateliții Statelor Unite nu au putut determina ce este acela. A fost descoperit în regiunea Mării Caspice, iar în documente era declarat ca avion.
Dar dimensiunile ciudățeniei (înălțimea carcasei - 19 metri, la o lungime de 73 metri) și amploarea aripilor (44 de metri) depășeau cu mult normele unui aparat de zbor, pentru că o asemenea matahală nu s-ar fi putut ridica în aer. Prin urmare obiectul nu a putut fi clasificat, astfel că americanii i-au spus ”monstrul mărilor”.
Proiectul dezvoltat de sovietici era, într-adevăr, strict secret. Într-atât de secret, încât, potrivit relatărilor presei ruse, nimeni nu avea voie nici măcar să pomenească de existența lui. Sovieticii vedeau în ”monstrul mărilor” o reușită extraordinară în indutria mondială a transporturilor și apărării.
Citește și Cel mai rapid avion de atac din lume este INUTIL!
Despre ecranoplanul purtător de rachete Luni se spune, astăzi, că ea o navă-avion, capabil să străbată suprafața mărilor cu o viteză de 500 kilometri pe oră, ba chiar să se ridice la cinci metri deasupra valurilor, cu sute de pasageri de bord. Evoluând la o astfel de altitudinea, ”monstrul” nu putea fi detectat de aparatele radar ale timpului. Proiectul a înghițit sume uriașe de bani, dar, pe fondul instabilității din URSS, care a cultimat cu dezintegrarea Uniunii, a fost abandonat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...