Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
„Avem o creștere economică firavă de 1-2% și noi creștem salariile și pensiile cu 20%-30%. În 2016, când am intrat în Parlament, fondul de salarii în sectorul bugetar era 57 de miliarde de lei. Anul trecut a fost 164 de miliarde de lei, adică o creștere de aproximativ 188%. De asemenea, fondurile alocate pentru pensii și asistență socială erau 81 de miliarde de lei în 2016, iar anul trecut a fost de 223 miliarde de lei. Totul la 1.300.000 de bugetari. Chiar avem nevoie de atâția? Problema aceasta am ridicat-o și în toamna anului 2019 când eram consilierul premierului Viorica Dăncilă și m-a executat. În opt zile m-a dat afară”, a declarat Remus Borza.
Prea mulți bugetari și birocrație excesivă
Remus Borza a subliniat că România funcționează cu un număr excesiv de bugetari, în timp ce mediul privat se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă:
„Ce spun astăzi Ilie Bolojan și alți reformatori eu spuneam și în 2019, dar și cu mult înainte. Dădeam exemplul anului 2004 când paradoxal, o guvernare de stânga, Guvernul Adrian Năstase, a administrat treburile țării cu 800.000 de bugetari. Atunci eram cu 5 milioane de români mai mulți în țară decât acum. Atunci nu știam nici măcar ce înseamnă softuri, digitalizare și totuși aveam 800.000 de bugetari”.
Împrumuturi masive și lipsa reformelor
„Avem o inflație instituțională. Avem peste 19.000 de ordinatori de credite, adică 19.000 de instituții care toate au alocări bugetare. Aici este dezmățul bugetar. Anul trecut, România s-a împrumutat de 250 miliarde de lei. Tot de 250 miliarde de lei ne vom împrumuta și anul acesta... Totul ca să dai salarii unora care nu muncesc?! Care nu performează? În condițiile în care mediul privat reclamă un milion de locuri de muncă. Și am ajuns să avem peste 200.000 de asiatici pentru că ai noștri români îngroașă ștatul de plată la buget unde sunt salarii mari cu muncă puțină”, a mai zis Remus Borza.
Soluția: reformă radicală
Remus Borza a subliniat necesitatea unei reforme radicale pentru a stopa risipa bugetară:
„M-ați întrebat ce este de făcut? O reformă radicală. Tare mi-e frică că nici actualul Guvern nu va face ceea ce așteaptă românii de 30 și ceva de ani: reforma marilor sisteme publice - administrație, învățământ, sănătate care, în realitate, nu reprezintă decât trei mari găuri negre la buget. Vorbim despre o administrație supragonflată, cu 3200 de UAT-uri în condițiile în care avem peste 500 de comune cu mai puțin de 1500 de locuitori cât prevede legea și care mănâncă 150 miliarde de lei, adică 30 miliarde de euro. Este o birocrație excesivă, o armată de funcționărei”.
Remus Borza atrage atenția asupra urgenței unei restructurări masive a administrației și a unei mai bune gestionări a resurselor publice, avertizând că, fără reforme, România își va adânci problemele economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...