Nebunie cu TVA-ul în România. Cum am depășit Grecia, Bulgaria și Ungaria. Remus Borza, semnal de alarmă

Autor: Anca Murgoci
Data actualizării:
Data publicării:
Ce crede Remus Borza
Ce crede Remus Borza
EXCLUSIV
România se află într-o situație economică paradoxală, avertizează Remus Borza, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali. Deși economia țării încheie anul 2024 cu un PIB de 350 miliarde de euro și o creștere economică modestă de 1,2%, problemele structurale și dezechilibrele macroeconomice ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea economică.

„România este pe modulul chef, distracție și voie bună. Avem multe punți și zile libere. Avem o inflație în medie de 5%, dublu față de media la nivel european. Ce îngrijorează, de fapt, sunt tocmai dezechilibrele macroeconomice și bugetare. De fiecare dată ne întindem mai mult decât ne ține plapuma,” a subliniat Remus Borza.

Colectarea TVA, o problemă majoră

 

 

Un punct nevralgic semnalat de Remus Borza este legat de colectarea TVA.

„România are cel mai mare GAP din Europa în ceea ce privește încasarea TVA. Chiar și înainte de introducerea e-Factura, am avut un 36% GAP. Acum a scăzut la 31-32%, ceea ce înseamnă peste 30 de miliarde de lei pe care nu-i încasăm din TVA. Este enorm de mult,” a explicat el.

În comparație cu alte țări europene, situația României este alarmantă: Grecia are un GAP de 17%, Bulgaria de 4,9%, iar Ungaria doar 4,4%. Remus Borza pune această situație pe seama incapacității administrative a ANAF și a lipsei unei legislații eficiente împotriva evaziunii fiscale.

 

Veniturile fiscale, sub media europeană

 

 

Remus Borza a atras atenția asupra unei probleme structurale legate de veniturile fiscale ale României, care reprezintă doar 27% din PIB, în timp ce media europeană este de 41%.

„Toată lumea vrea să-și optimizeze dările către stat, deși ne furăm singuri căciula. Ne dorim cu toții să avem 2.000 de kilometri de autostradă, spitale noi și un sistem educațional performant, dar nu avem resurse pentru asta,” a declarat el.

Un plus fragil în economie

 

Deși economia României continuă să funcționeze, Remus Borza avertizează că „motoarele economiei sunt gripate.” În 2024, cifra de afaceri a depășit 3.100 de miliarde de lei, însă impozitul pe profit colectat a fost de doar 35 de miliarde de lei, puțin peste 1%.

În acest context, Remus Borza a concluzionat că, deși România este încă pe creștere economică, există riscul ca această tendință să se inverseze în 2025 dacă problemele structurale și dezechilibrele nu vor fi corectate.

Iată declarațiile complete:

 

„România este pe modulul chef, distracție și voie bună. Avem multe punți și zile libere. România încheie 2024 cu un PIB de 350 miliarde euro, dar cu o creștere reală modestă, de numai 1,2%. Avem o inflație în medie de 5%, dublu față de media la nivel european. Ce îngrijorează, de fapt, sunt tocmai dezechilibrele macroeconomice și bugetare. De fiecare dată ne întindem mai mult decât ne ține plapuma. Avem o problemă structurală în ceea ce privește realizarea veniturilor bugetare. Suntem la coada clasamentului în ceea ce privește ponderea veniturilor fiscale în PIB sau chiar a veniturilor bugetare în PIB. Avem o medie de 27% venituri fiscale față de o medie europeană de 41%.

Avem o problemă mare în colectare. Cea mai mare problemă de necolectare o avem la TVA. Avem cel mai mare GAP din Europa în ceea ce privește încasarea TVA. Chiar și înainte de introducerea e-Factura am avut un 36% GAP. Acum a scăzut 31-32%, adică peste 30 miliarde de lei pe care nu-i încasăm din ceea ce ar fi trebuit să încasăm din TVA. Este enorm de mult să ai un GAP de 31-32%. Grecia - care este tot pe modelul nostru - voie bună și mai puțină muncă, cu evaziune fiscală la greu - 17% GAP la TVA. Până și Bulgaria ne-a luat-o înainte. La ei, GAP-ul la TVA este de 4,9%, ca să nu mai vorbim de unguri unde este 4,4%. Spania are GAP de 0,8%. La noi vorbim despre o incapacitate administrativă, funcționară și organizatorică a ANAF de a colecta mai eficient.

Ar trebui să fie și o legislație mai dură pentru a combate eficient acest fenomen - evaziunea fiscală. Toată lumea vrea să-și optimizeze dările către stat, deși ne furăm singuri căciula. Ne dorim cu toții să avem 2000 kilometri de autostradă, să nu facem șapte ore până la Brașov, cu toții ne dorim să avem spitale noi, moderne, să avem un sistem educațional performant și eficient. Nu avem. De ce? Pentru că avem arici pe buzunare când este vorba să ne plătim dările către stat. Cifra de afaceri a României în 2024 a depășit 3100 de miliarde de lei. Cât credeți că a colectat statul impozit pe profit? Foarte puțin: 35 de miliarde de lei, puțin peste 1%. Totuși economia României încă merge, încă are reziliență, deși toate motoarele sunt gripate. Dar spre deosebire de Germania care este în al doilea an în recesiune, Germania fiind un colos, cea mai mare economie din Europa, România este pe plus, dar este un plus firav. Nu sunt convins că în 2025 vom rămâne în zona pozitivă de creștere”, a zis Remus Borza.

 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja

pixel