Trei declarații fiscale obligatorii trebuie transmise până la finalul lunii
Contribuabilii trebuie să...
O inițiativă legislativă care corijează această problemă se află la Comisia de specialitate din Senat.
În expunerea de motive a modificării legislative se spune că valoarea care se ia în calcul la momentul plății este cea nominală, și nu cea raportată la cursul de schimb față de o valută oarecare, la dată plății efective. Elaborarea și aplicarea cursului de schimb nu sunt permise niciunei entități publice sau private, competantă exclusivă în acest domeniu aparținând BNR.
Cu exceptia unor dispoziții speciale în Regulamentul valutar, plățile în valută intrerezidenți sunt interzise. Deși atât conform Constituliei, cât și conform art. 13 din Legea nr.312/2004 privind statutul BNR, moneda națională a României este leul, prin contracte pre-formulate, facturi și alte operațiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutumă conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depășește, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR.
Citește și: E.ON România: Amânarea plății facturilor, soluție nefericită
Practic, euro este transformat, contrar Constituției, Statului BNR și Regulamentului valutar, în moneda defacto a României, cu consecința pierderii în proporții înseminate a încrederii în moneda națională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare, mai spune inițiatorul modificării, Daniel Zamfir, în motivarea inițiativei.
În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului.
În ultimii 10 ani, conform poziției oficiale exprimate de BNR cu ocazia consultării cu privire la proiectul Legii privind protecția consumatorilor contra riscului valutar în contracteie de credit puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 50%, fără ca veniturile medii ale populației să crească în același ritm.
Consolidarea facturilor în euro asigură fumizorii contra riscului devalorizării leului față de euro (50% în ultimii 10 ani) pe seama consumatorilor, ale căror venituri au rămas constante sau au crescut nesemnificativ, se mai spune în expunerea de motive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Contribuabilii trebuie să...
Comisia de muncă din Senat...
Senatul dezbate un proiect de...
Parlamentul României analizează...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Analistul economic Cristian...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...