Nicolae Ciucă: Datoria publică a României a scăzut faţă de anul trecut
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Premierul a vorbit despre datoria publică.

Datoria publică a României a scăzut în acest moment faţă de 2021, iar deficitul bugetar este sub 2,5%, a afirmat, vineri, premierul Nicolae Ciucă. El şi-a exprimat speranţa că datoria publică va putea fi scăzută sub 50%.

"În acest moment, deficitul, la analiza pe primele şapte luni este de 2,41%. Ca atare, în momentul de faţă, atât creşterea economică, cât şi măsurile care au fost la nivelul Guvernului au dus la anumite efecte. De asemenea, datoria publică a României în acest moment a scăzut faţă de anul trecut şi sperăm să o menţinem în această tendinţă, reuşind să coborâm sub 50%", a spus prim-ministrul, în cadrul unei declaraţii de presă, la Bucharest Security Conference.

 

Ciucă: Solidaritatea cu Ucraina a fost o prioritate absolută pentru România

 

Solidaritatea cu Ucraina a fost o prioritate absolută pentru România, a afirmat, vineri, premierul Nicolae Ciucă, la Bucharest Security Conference. Prim-ministrul a arătat că Rusia a adus războiul inclusiv în Europa şi SUA prin manipulare şi criza alimentară.

"Rusia a adus deja războiul în casele noastre. Aici, în Europa, în SUA, în democraţiile consolidate, prin propagandă, manipulare, manipularea informaţiilor, atacuri cibernetice şi nu în ultimul rând criza alimentară. Trebuie să recunoaştem realitatea încercărilor Rusiei de a folosi energia şi aprovizionarea cu alimente în sprijinul politicilor sale agresive. Agresiunea rusă a dus la provocări masive în materie de securitate alimentară, deoarece a perturbat într-o măsură semnificativă sezonul agricol din Ucraina. Blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene a întrerupt exporturile de cereale, exacerbând astfel criza alimentară în zone importante din întreaga lume", a spus şeful Guvernului.

Ciucă a precizat că, în acest context, România şi-a activat propriile mecanisme de sprijin.


"În ultimele luni, România a pus în acţiune propriile mecanisme naţionale de sprijin direct, alături de asistenţa partenerilor şi aliaţilor noştri. Criza generată de Rusia este de asemenea o oportunitate pentru comunitatea transatlantică de a sprijini o recalibrare globală pe termen lung a lanţurilor de aprovizionare, a conexiunilor comerciale şi a parteneriatelor strategice", a completat premierul.

El a amintit că Marea Neagră şi-a dovedit "mai mult ca niciodată" relevanţa strategică în acest context, iar România a devenit o ţară de tranzit importantă pentru cerealele provenite din Ucraina.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, în actuala situaţie, menţinerea solidarităţii şi a unităţii europene "rămâne un element esenţial pentru articularea unui răspuns adecvat la agresiunea rusă".

"Campaniile hibride conduse de Rusia legate de război nu se limitează la Ucraina şi nici la ţările occidentale. Acestea sunt operaţiuni de manipulare la nivel mondial şi trebuie abordate ca atare", a punctat şeful Guvernului.

Premierul a subliniat, în acest sens, importanţa rezilienţei vecinilor UE şi NATO.

"Rezistenţa forţelor armate şi a societăţii civile din Ucraina împotriva agresiunii ruseşti este o demonstraţie a importanţei cruciale a rezilienţei militare şi societale în faţa provocărilor externe", a susţinut acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel