Nicolae Ciucă vrea supraimpozitarea salariilor. Ordonanța austerității se prefigurează
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Guvernul dă din colț în colț ca să astupe gaura din buget, gaură despre care ministrul Câciu spunea că nu există, iar printre soluțiile vehiculate se numără și supraimpozitarea lefurilor.

Întrebat dacă este vizată supraimpozitarea salariilor atât de la stat cât și de la privat, Nicolae Ciucă a afirmat că: ”Varianta în sine în momentul de faţă nu există. Am decis în şedinţa de coaliţie ca la nivelul Ministerului Finanţelor să se efectueze această analiză şi, în momentul în care au toate datele agregate şi sunt prezentate toate elementele de efecte, consecinţe la o astfel de măsură, o discutăm în coaliţie, după care aprobăm şi intrăm cu decizia”.

Premierul a negat că se află pe masa discuțiilor impozitul progresiv și a precizat că: ”Este vorba despre un impozit care, în acest moment, a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce priveşte depăşirea salariilor la stat peste cel al preşedintelui”, primul ministru subliniind că: ”În acest moment, aşa cum am discutat, este vorba doar la stat.”

Nicolae Ciucă a mai precizat că este vorba de ”un procent de 16% a fost discutat, pentru că acesta este cel care în momentul de faţă funcţionează şi ca impozitul propriu-zis pe legea finanţelor”.

Primul ministru a mai explicat că: ”Nu este absolut nimic bătut în cuie. Aceasta a fost propunerea. Urmează să vedem, să vedem care sunt datele şi, în funcţie de date, luăm decizii”.

Șeful Guvernului a mai declarat în privința înghețării angajărilor la stat că sunt necesare excepțiile dat fiindcă ”este vorba şi de funcţiile unicat, pentru că este normal că acolo unde există o funcţie, de exemplu de şofer la salvare, să fie imediat angajați”.

Când a fost întrebat dacă au fost supraestimate veniturile la buget, iar cheltuielile au fost subestimate, Ciucă a spus că: ”A fost şi această discuţie în care s-a pus problema ca, în momentul în care s-a realizat proiectul de buget, să fi fost supraestimate aceste venituri. Din explicaţiile ministrului de finanţe a reieşit foarte clar că nu au fost supraestimate. Ceea ce a rezultat în acest moment este faptul că, pe trei luni de zile, aproximativ 4,5 miliarde din sumele care ar fi trebuit colectate nu s-au colectat. De aceea, cred că este absolut important ca, dincolo de aceste măsuri, să facem în aşa fel încât mecanismele prin care instituţiile statului asigură colectarea banilor la buget să funcţioneze”, a conchis Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel