Nicoleta Radu (PAID): Ce s-a schimbat la polițele obligatorii de asigurare a locuinței

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicoleta Radu
Nicoleta Radu
EXCLUSIV
În cadrul unei emisiuni difuzate, joi, de DCNews TV, discuțiile s-au axat pe situația polițelor de asigurare din România.

Prezentă la discuții a fost și Nicoleta Radu, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Ea a menționat despre ceea ce privește necesitatea unei abordări mai ample asupra polițelor obligatorii, în special în contextul acestui an, dar a vorbit și despre ultimele reglementări legislative făcute în acest sens. 

”În anul 2023 am avut parte de cel mai mare număr de dosare de daună din toată activitatea noastră, având în vedere numărul de evenimente care s-au petrecut în România și mai ales cutremurele care s-au petrecut în Gorj și Arad. Am avut un număr record de dosare, peste 4000 de dosare de daună, asigurați care au fost despăgubiți cu peste 5 milioane de euro. Evenimentele nu au fost, din fericire, de impact foarte mare pentru că magnitudinea cutremurelor a fost mică dar chiar și așa, oamenii au avut crăpături în pereți, tot felul de mici daune care, nereparate la timp, ar putea să destabilizeze locuința și să creeze probleme pentru viitor”, a spus directorul general PAID.

Întrebată despre ce ar trebui să știe oamenii despre ceea ce s-a schimbat în acest domeniu din punct de vedere legislativ, Nicoleta Radu a menționat că deși este în vigoare încă din 2008, sistemul de asigurări obligatorii a locuințelor din România cuprinde doar 20% din total.

 

Modificările legislative privind polițele obligatorii

 

”Din 9,6 milioane de locuințe, câte există înregistrate în România, numai 2 milioane au în momentul de față asigurare obligatorie”, a menționat ea, vorbind ulterior despre faptul că necesitatea modificării legislației asigurărilor obligatorii este astfel justificată.

”Modificările pe care noi le-am propus, ASF le-a susținut și ulterior parlamentul le-a aprobat, au fost de natură de a crește gradul de conștientizare al populației cu privire la asigurări și accesibilizarea acestei polițe. Modificările principale se referă, în primul rând, la distribuirea în număr mai mare a acestor polițe. De acum, ele se pot emite nu numai prin companiile de asigurare dar și prin brokerii de asigurare și chiar prin autoritățile publice locale. Astfel, vom da acces populației care stă la sate sau în zonele mici urbane. De asemenea, polița obligatorie va fi întotdeauna verificată atunci când o locuință va face obiectul unei operațiuni la cartea funciară.

O altă modificare a fost solicitată de bănci dar și de noi ca fiind benefică pentru a crește gradul de reînnoire al polițelor emise cu precădere prin bănci și se referă la introducerea poliței multianuale. Până acum polița se aplica anual, de acum ea se emite pe un număr determinat de ani.

Primele de asigurare au fost ușor mărite, au fost transformate în lei, și pentru categoria de polițe de tip A, cele construite din materiale rezistente, au fost ușor mărite, practic, de la 20 euro, cât erau polițele pe an, acum cea de tip a va costa 130 lei, creșterea nu este foarte mare. Pentru polițele de tip B, casele mai vulnerabile, am păstrat aceeași sumă, respectiv 50 lei pe an”, a conchis Nicoleta Radu.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel