Urmărește dezbaterea live

Nicoleta Radu (PAID): Ce s-a schimbat la polițele obligatorii de asigurare a locuinței

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Nicoleta Radu
Nicoleta Radu
EXCLUSIV
În cadrul unei emisiuni difuzate, joi, de DCNews TV, discuțiile s-au axat pe situația polițelor de asigurare din România.

Prezentă la discuții a fost și Nicoleta Radu, directorul general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Ea a menționat despre ceea ce privește necesitatea unei abordări mai ample asupra polițelor obligatorii, în special în contextul acestui an, dar a vorbit și despre ultimele reglementări legislative făcute în acest sens. 

”În anul 2023 am avut parte de cel mai mare număr de dosare de daună din toată activitatea noastră, având în vedere numărul de evenimente care s-au petrecut în România și mai ales cutremurele care s-au petrecut în Gorj și Arad. Am avut un număr record de dosare, peste 4000 de dosare de daună, asigurați care au fost despăgubiți cu peste 5 milioane de euro. Evenimentele nu au fost, din fericire, de impact foarte mare pentru că magnitudinea cutremurelor a fost mică dar chiar și așa, oamenii au avut crăpături în pereți, tot felul de mici daune care, nereparate la timp, ar putea să destabilizeze locuința și să creeze probleme pentru viitor”, a spus directorul general PAID.

Întrebată despre ce ar trebui să știe oamenii despre ceea ce s-a schimbat în acest domeniu din punct de vedere legislativ, Nicoleta Radu a menționat că deși este în vigoare încă din 2008, sistemul de asigurări obligatorii a locuințelor din România cuprinde doar 20% din total.

 

Modificările legislative privind polițele obligatorii

 

”Din 9,6 milioane de locuințe, câte există înregistrate în România, numai 2 milioane au în momentul de față asigurare obligatorie”, a menționat ea, vorbind ulterior despre faptul că necesitatea modificării legislației asigurărilor obligatorii este astfel justificată.

”Modificările pe care noi le-am propus, ASF le-a susținut și ulterior parlamentul le-a aprobat, au fost de natură de a crește gradul de conștientizare al populației cu privire la asigurări și accesibilizarea acestei polițe. Modificările principale se referă, în primul rând, la distribuirea în număr mai mare a acestor polițe. De acum, ele se pot emite nu numai prin companiile de asigurare dar și prin brokerii de asigurare și chiar prin autoritățile publice locale. Astfel, vom da acces populației care stă la sate sau în zonele mici urbane. De asemenea, polița obligatorie va fi întotdeauna verificată atunci când o locuință va face obiectul unei operațiuni la cartea funciară.

O altă modificare a fost solicitată de bănci dar și de noi ca fiind benefică pentru a crește gradul de reînnoire al polițelor emise cu precădere prin bănci și se referă la introducerea poliței multianuale. Până acum polița se aplica anual, de acum ea se emite pe un număr determinat de ani.

Primele de asigurare au fost ușor mărite, au fost transformate în lei, și pentru categoria de polițe de tip A, cele construite din materiale rezistente, au fost ușor mărite, practic, de la 20 euro, cât erau polițele pe an, acum cea de tip a va costa 130 lei, creșterea nu este foarte mare. Pentru polițele de tip B, casele mai vulnerabile, am păstrat aceeași sumă, respectiv 50 lei pe an”, a conchis Nicoleta Radu.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se modifică Legea taximetriei
O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank

pixel