Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Noua prevedere propune ca judecătorii procurorii, magistrații-asistenți şi asistenții judiciari să toată utiliza banii care la ora actuală îi primesc pentru închirierea unei locuințe să îi poată utiliza și pentru achitarea ratei pentru o locuință sau a unei părți a ratelor.
În expunerea de motive a noii inițiative se spune că acordarea unor facilităţi pentru magistraţi şi familiile acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent şi la un nivel corespunzător aşteptărilor societăţii.
Conform OUG nr. 27/2006, la art.23 se prevede acordarea în folosul magistraților fie a unei locuinţe de serviciu, fie compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţă de serviciu, potrivit legii, şi chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii.
Cheltuieli pentru Ministerul Justiției
În expunerea de motive a noii inițiative legislative se mai spune că în baza acestui articol, Ministerul Justiţiei alocă sume considerabile de bani, având în vedere că numărul locuinţelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în prevederile legii. Mai mult decât atât, în ultimii ani, Ministerul Justiţiei nu a mai investit fonduri pentru cumpărarea de locuinţe noi care să poată fi utilizate drept locuinţe de serviciu.
Tot în documentul menționat se mai spune că lunar se acordă sume magistraţilor pentru decontarea chiriilor, cu toate că acest drept ar putea fi valorificat maxim într-un mod mult mai util pentru aceştia.
Inițiatorii susțin că ”având în vedere realităţile societăţii actuale, precum deficitul major de personal din unele instanţe şi parchete, la momentul actual este necesară instituirea unor prevederi legale care să asigure loializarea magistraţilor” și că: ”Prin prezenta iniţiativă legislativă dorim să propunem ca suma acordată cu titlu de chirie magistraţilor să poată fi folosită de către aceştia şi pentru achitarea unei rate sau părţi din rate pe care o plătesc pentru achiziţionarea unui locuinţe”.
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
Indemnizații calculate direct în euro
Argumentarea merge mai departe spunân că având în vedere că deja magistraţii au asigurat beneficiul chiriei, faptul că în locul compensaţiei lunare pentru chirie se poate opta pentru plata ratei bancare sau a unei părţi din aceasta, nu implică un efort bugetar suplimentar pentru instituţiile angajatoare.
Un alt argument invocat este acela că este o măsură importantă în vederea loializării acestora faţă de instanţele/parchetele unde îşi desfăşoară activitatea, crescând stabilitatea în exercitarea funcţiei în localitatea unde vor dobândi locuinţa.
Este invocat și motivul că practic se vor face economii și că măsura nu presupune fonduri bugetare suplimentare iar statul vine în sprijinul magistraţilor pentru ca aceştia să dobândească o locuinţă proprie, spre deosebire de situaţia actuală, în care fondurile folosite pentru plata chiriilor ajung în contul unor persoane din afara sistemului.
De asemenea, faţă de situaţia actuală, în care decontarea chiriilor şi asigurarea locuinţei de serviciu nu este limitată în timp, magistratul şi familia sa beneficiind de aceasta şi după ieşirea la pensie, plata ratelor aferente unui contract de credit pentru achiziţionarea locuinţei este limitată doar la durata creditului, rezultând astfel şi o economie bugetară.
Magistrații primesc lunar pentru chiria locuinței o indemnizație care pentru care este stabilit un plafon maxim pentru fiecare județ în parte. Cea mai mică indemnizație este de 100 de euro iar cea mai mare este de 600 de euro pe lună șl care se acordă pentru magistrații din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...