Noi fuziuni în sectorul bancar italian. Șeful Intesa Sanpaolo a EXPLICAT

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Acționarii străini au injectat peste 52 de milioane de euro în firmele de pe piața financiară
Acționarii străini au injectat peste 52 de milioane de euro în firmele de pe piața financiară
Vor exista noi fuziuni în sectorul bancar italian în următoarele luni, a declarat vineri Carlo Messina, directorul general al Intesa Sanpaolo SpA, pentru CNBC.

"Cred că anul viitor, deci în următoarele 12 luni, vor fi câteva tranzacţii pe segmentul de fuziuni şi achiziţii (A&A) în Italia. Nu ştiu ce fel de bănci pot fuziona sau încheia parteneriate, dar viitorul ţării îl reprezintă intrarea într-un alt sezon de fuziuni", a declarat şeful celui mai mare grup bancar italian.

Declaraţia sa vine după ce în martie S&P Global Market aprecia că Italia "ar putea deveni cea mai aglomerată piaţă pentru fuziune bancare din Europa, în 2021". Agenţia de evaluare financiară susţine că numărul mare de bănci italiene, cota de piaţă a marilor bănci şi necesitatea digitalizării ar sporit presiunile asupra micilor creditori pentru a se consolida sau încheia parteneriate cu alte instituţii.

"În decembrie, grupurile italiene Banco BPM şi BPER Banca anunţau că iau în considerare o fuziune, posibil în primul semestru din acest an. Presa sugera de asemenea că Banco BPM a analizat posibilităţi de fuziune cu alţi creditori, dar încă nu s-a ajuns la un acord.

În plus, Guvernul de la Roma vrea să renunţe în următoarele luni la participaţia deţinută la Monte dei Paschi di Siena, banca salvată de stat în 2017.

"Este clar că în Italia suntem şi rămânem liderul prin definiţie", a declarat Messina, referindu-se la Intesa Sanpaolo, dar a subliniat că piaţa are nevoie de mai multe bănci mari.

"Italia trebuie să aibă minim alţi doi jucători care să aibă o cotă semnificativă de piaţă, deoarece viitorul este dedicat grupurilor puternice", a explicat şeful Intesa.

Miercuri, Intesa Sanpaolo a anunţat că se aşteaptă ca profitul net din 2021 să fie "mult peste" nivelul estimat anterior, de 3,50 miliarde de euro (4,20 miliarde de dolari), după ce rezultatele din primul trimestru au depăşit aşteptările.

Deschizând sezonul raportărilor financiare pentru creditorii italieni, Intesa a anunţat că în primele trei luni din acest an profitul net s-a situat la 1,52 miliarde de euro, faţă de 1,15 miliarde de euro în primul trimestru din 2020, în timp ce analiştii se aşteptau la 990 milioane de euro.

Rezultatul include şi închiderea în februarie a aproximativ 600 de filiale Intesa, din motive antitrust, după preluarea în 2020 a rivalei UBI, care a dus la crearea unui grup care controlează o cincime din piaţa internă.

Anterior, Intesa stabilise ca obiectiv pentru 2021 un profit net de peste 3,50 miliarde de euro.

Veniturile au urcat la 5,50 miliarde de euro în primul trimestru din 2021, în timp ce analiştii se aşteptau la 5,05 miliarde de euro. Veniturile nete din comisioane au urcat cu 9%, compensând declinul de aproape 4% al veniturilor nete din dobânzi.

Cele mai mari grupuri bancare italiene - UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA - sunt prezente şi pe piaţa din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
Irigații / Foto: Freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Putin şi Maduro, parteneriat strategic semnat la Moscova

Putin și Maduro semnează un acord de parteneriat...

ANAF / Foto: DCBUsiness
Foto: Freepik.com
Aur
Transport mărfuri / FOTO: Freepik
Birou. Foto: Freepik.com
Tesla / sursa foto: Pexels.com

pixel