Noi produse bancare în 2020

Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Pandemia a adus schimbări pe piața bancară, în anul 2020. Toate produsele bancare au fost reevaluate în context, pentru a se putea reduce cât mai mult eventualele pierderi. Astfel, pentru a se evita creditele neperformante, băncile mizează mai ales pe sume mici, pentru nevoi personale, în cazul persoanelor fizice, respectiv pe investiții, pentru persoane juridice, dar cu un set de garanții care să acopere eventualele pierderi.

Confruntându-se cu nevoia de amânare a plății ratelor, în contextul crizei, băncile nu pot renunța la creditare, în perioada următoare, însă și-au refăcut planurile, astfel încât să nu se încarce cu un număr mare de credite neperformante. Primele produse bancare lansate, după cele două luni de lockdown, au fost creditele de nevoi personale pentru persoane fizice, la care s-au adăugat posibilitățile de a avea acces la serviciile băncilor fără deplasarea la sucursale. 

S-a dezvoltat accesul online la produse și servicii

Conturile bancare pot fi deschise de acasă, iar creditele pot fi calculate de clienți, prin sisteme online de simulare, astfel încât să se reducă semnificativ timpul de așteptare și cel pentru semnarea contractelor. Persoanele fizice care au nevoie de credite își pot găsi toate informațiile necesare pe site-urile băncilor, își pot face simulări și pot beneficia de consultanță prin telefon. De asemenea, s-a redus și suma maximă care poate fi acordată, în funcție de veniturile lunare ale clienților, iar băncile cer mai multe garanții, pentru a se asigura că viitorii clienți își vor putea achita creditele.

Premieră la BNR. Se împrumută de la BCE

Un credit de nevoi personale de 2.000 de lei poate fi achitat într-un an, iar o sumă de până la 60.000 de lei se poate achita în 5 ani, însă cei care au nevoie de bani trebuie să-și facă bine calculele, pentru că acest produs bancar este și cel mai scump, așa cum a fost întotdeauna. În această perioadă se adaugă și garanții suplimentare, solicitate de bănci, dar pot crește și dobânzile. Simulatoarele de calcul lansate de bănci ajută clienții să înțeleagă ce urmează să achite, punând în transparență Dobânda nominală a împrumutului, Dobânda Anuală Efectivă (DAE), valoarea Asigurării de viață, Comisionul de analiză și Valoarea totală de rambursat.

Avantajul unei colaborări de lungă durată

Cele mai avantajoase, atât pentru clienți, cât și pentru instituțiile bancare, sunt creditele pentru investiții și dezvoltare, acordate persoanelor juridice care au avut și în trecut colaborări bune cu banca. Firmele care au deja credite și au putut achita ratele, în perioada de lockdown, pentru că și-au menținut activitatea, fără întrerupere, vor fi și preferatele băncilor partenere. Sectorul Construcții este, astfel, cel mai avantajat, mai ales dacă dezvoltatorii imobiliari au reușit să vândă locuințe deja contractate anterior crizei și contractele cu partenerul bancar nu a suferit modificări. Un alt mare câștigător este sectorul IT, iar printre avantajați se numără și cei care au firme de curierat.

Tot în această perioadă, băncile mizează și pe creditele de investiții pentru firmele care vor să-și deschidă noi linii de producție. Criza provocată de COVID-19 a venit și cu noi oportunități pentru unii dintre clienții băncilor, astfel încât se vor putea acorda credite, în baza analizei planurilor de afaceri. Chiar și în aceste condiții, clienții preferați vor fi cei care au mai avut contracte de împrumut și au deja o relație bună cu banca de la care doresc să ia un nou credit, aceasta fiind o garanție pentru orice instituție bancară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel