Noi reduceri ale dobânzilor. Accesul românilor la credite mai ieftine, mai facil

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
La bancă
La bancă
Pe măsură ce inflația continuă să scadă, Banca Națională a României (BNR) ar putea reduce din nou dobânzile, anul viitor, cu efect favorabil direct asupra buzunarelor românilor, dar și a mediului de afaceri.

Publicitate

Eforturile Guvernului Ciolacu de a susține stabilitatea economică a României au rezultate evidente, prin creșterea nivelului de trai și creșterea încrederii managerilor companiilor. Deși economistul-șef al ING arată cu degetul deficitul comercial,  acesta este punctul nevralgic Guvernul Ciolacu îl combate prin investiții de miliarde de euro pentru reindustrializarea României și firmele producătoare românești.

PSD s-a concentrat, încă de la intrarea la guvernare, pe stabilitatea economică și protejarea românilor, implementând politici menite să reducă inflația și să sprijine mediul de afaceri. Strategiile de investiții majore, derulate de Guvernul Ciolacu în sectoare-cheie, sunt menite să stimuleze creșterea economică și să contrabalanseze efectele factorilor externi, păstrând economia României pe o traiectorie pozitivă.

Stabilizarea inflației, un semn al politicilor guvernamentale eficiente

Unul dintre obiectivele declarate ale Guvernului Ciolacu a fost reducerea inflației, iar datele oficiale arată că măsurile implementate dau roade. Cu o inflație ajunsă la 4,6% și cu perspective de scădere până la 3,5% în prima parte a anului viitor, românii beneficiază deja de o scădere a presiunii asupra bugetelor personale. 

Economistul Valentin Tătaru, de la ING, spune că datele economice recente oferă Băncii Naționale a României (BNR) posibilitatea de a reduce din nou dobânzile de referință, în 2025. Aceste ajustări vor stimula consumul și investițiile, facilitând accesul românilor la credite mai ieftine.

„Inflaţia pare că se stabilizează, ceea ce lasă loc BNR-ului să mai taie din dobânzi. Inflaţia ar ajunge la 4% spre finalul anului, iar dobanda reală (DAE) 5,5%, ar mai fi loc de 1 punct procentual de tăiat dobânzile, pe tot anul viitor. Cursul a ajutat foarte mult în contextul inflaţionist”, a explicat Valentin Tătaru, citat de Ziarul Financiar.

Sprijin pentru afaceri și investiții în viitor

Guvernul Ciolacu investește în susținerea mediului de afaceri, oferind oportunități concrete pentru dezvoltarea firmelor românești. Reducerea dobânzilor în perioada următoare ar putea sprijini creșterea economică prin facilitarea accesului la credite pentru afaceri. În plus, prin stimularea investițiilor în sectoare-cheie precum infrastructura și agricultura, guvernul creează un fundament solid pentru dezvoltarea pe termen lung. Aceste investiții majore sunt gândite să impulsioneze nu doar creșterea economică, ci și crearea de locuri de muncă și dezvoltarea comunităților.

Pentru a proteja economia de influențele negative ale importurilor, guvernul a lansat măsuri care să stimuleze producția internă, astfel încât creșterea economică să fie susținută de resurse locale. Aceasta înseamnă mai multe oportunități pentru afacerile românești și mai puțină dependență de importuri. Tătaru a mai subliniat că „investițiile merg bine”, iar acest fapt oferă un optimism justificat pentru viitor.

Trei proiecte de 1,75 mld. euro în reindustrializare, cu scopul reducerii importurilor

Guvernul Ciolacu a prezentat Programul Național pentru Sprijinul Marii Industrii (PNSMI), un proiect de 1 miliard de euro dedicat reindustrializării și tranziției către tehnologii verzi și digitalizare.
 
Se dorește ca PNSMI să înceapă în 2025 și să dureze până în 2030 și are drept scop creșterea competitivității industriei românești în UE și alinierea la standardele moderne prin tehnologizare și automatizare industrială.

Este doar primul dintre cele trei programe de reindustrializare, însumând 1,75 mld. euro, prin care social-democrații vor să stimuleze investițiile și  să reducă importurile. Fondurile vor sprijini decarbonizarea marilor industrii, investițiile strategice în industria prelucrătoare și producția de materii prime, vizând crearea de locuri de muncă și creșterea competitivității interne.

PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.

Partidul Social Democrat - PSD, CMF 31240010 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Portul Constanta Sud Agigea
Bursa de la Tokyo / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Beijing / FOTO: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Economie
baraj. foto: pexels.com
Grecia. Foto: Pexels.com

Grecia e optimistă în privinţa turismului, în 2025

Turismul elen arată semne pozitive în 2025.

Foto: Pexels.com
PPentrolier / Foto: Freepik
Foto: Arhiva

Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan

Tragedie aviatică în Kazahstan.

Nissan
Metrou București

Ce s-a decis în prima şedinţă a Guvernului Ciolacu 2

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...

WhatsApp / sursa foto: Freepik.com

Iran, decizie istorică privind WhatsApp şi Google Play

Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.

Wall Street

Optimism pe Wall Street, în Ajunul Crăciunului

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.

foto: pexels.com

Greva de la Starbucks se extinde în SUA

Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...

Cereale / Sursa: Freepik.com
Turiștii caută alte orizonturi
Conducte de gaze / Foto: Freepik

pixel