Noi reguli pentru casele de schimb valutar, aproape de adoptare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
După mai bine de un an de când a fost pus în dezbatere și fără să sufere modificări față de forma inițială, proiectul de HG ce vizează aceste noi reguli se apropie de de adoptare. 

Pus în dezbatere cu mai bine de un an în urmă de Ministerul Finanțelor, poiectul de HG cu noile reguli pentru funcționarea caselor de schimb și pentru autorizarea activităților de schimb valutar se apropie de adoptare. În tot acest timp, textul nu a suferit modificări față de forma lui inițială. De altfel, documentul vine să bifeze o necesitate legislativă adusă de noua lege contra spălării banilor. Iar printre diferențele față de actuala reglementare, cea mai importantă este cea privitoare la capitalul social.

Intrarea în vitoare a Legii 129/2019, ce stabilește  noul cadru legal pentru prevenirea spălării banilor, a impus de la sine noi reguli privind activitatea caselor de schimb valutar, incluse într-un nou act normativ - o hotărâre de Guvern. Elaborat și pusă în dezbatere în 2021, documentul a ajuns abia acum la Consiliul Economic și Social. 

Când va intra în vigoare, HG-ul va înlocui Ordinul MFP nr. 664/2012 - în cea mai mare parte a prevederilor sale, HG-ul se va aplica în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial; unele dintre prevederile sale se vor aplica însă chiar de la data publicării, iar regimul sancționatoriu, în 10 zile de la data intrării în vigoare a HG-ului. 

Printre altele, pentru a solicita autorizarea unei case de schimb valutar, va trebui, conform proiectului de HG, să se demonstreze existenţa unui capital social, subscris și vărsat, de minimum 350.000 lei. ”Prin stabilirea cuantumului capitalului social, subscris și vărsat de minimum 350.000 lei, se asigură disponibilitățile bănești necesare derulării activității, la un nivel celui reglementat în prezent (75.000 euro), eliminându-se, în același timp, obligația dovedirii provenienței sumei, ținând cont de faptul că, în practică, verificarea sursei s-a dovedit dificil de realizat”, scrie în proiectul de HG. 

Condiția aplicabilă în prezent, potrivit căreia capitalul social minim necesar pentru înființarea și autorizarea caselor de marcat trebuie să fie de cel puțin 75.000 de euro, sumă pentru care trebuie demonstrată proveniența, va fi astfel înlocuită. „De-a lungult timpului, în procesul de autorizare, s-a constatat că este dificil de verificat de către Comisie proveninența sumei de 75.000 de euro, întrucât în declarația notarială se pot menționa diverse sume, care nu pot fi justificate întotdeauna cu documente (ex: dar de nuntă, împrumut de la prieteni etc.)”, scrie Avocatnet.

Citește și Bani pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Tot ce trebuie să știi ca să obții finanțarea

Fără legătură cu noile reguli pentru casele de schimb valutar, dar bine știut. Recent, președintele statului a semnat o nouă lege ce prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.

„Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și creșterii eficienței energetice a acestora”, scrie, mai exact, în proiectul de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi

pixel