Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Guvernul Boris Johnson a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni economice masive împotriva Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei, blocând tranzacţii financiare şi activele a 100 de persoane şi entităţi.
"Vladimir Putin este un agresor cu mâinile pătate de sânge. Ne vom proteja de el şi vom contracara furtuna de minciuni şi dezinfornmare a Kremlinului", a declarat premierul Boris Johnson, citat de BBC News.
Liderul de la Londra a dat asigurări că apărarea NATO va fi consolidată, primele măsuri urmând a fi luate la summitul extraordinar de vineri.
"Oligarhii de la Londra nu vor mai avea unde să se ascundă", a afirmat Boris Johnson, anunţat sancţionarea a 100 de indivizi ruşi, precum şi a unor entităţi. Iar Belarusul va fi vizat de sancţiuni similare, deoarece a facilitat atacul Rusiei asupra Ucrainei, a subliniat Boris Johnson, citat de Mediafax.
Pe platformele de tranzacționare din Rusia, scăderea indicilor bursieri s-a accelerat la 40-45% pe fondul operațiunii militare din Donbassul ucrainea, ordonată de Vladimir Putin.
Astfel, în jurul prânzului, ora Moscovei, indicele Bursei de la Moscova pierduse 45,4% și coborâse la 1.684,95 puncte. Sub pragul de 1.700 de puncte, indicele a scăzut pentru prima dată din 11 februarie 2016. Indicele RTS a cedat 49,25%, la 611,12 puncte.
Scăderea indicilor bursieri este cea mare din istoria pieței rusești. Precedenta scădere record a bursei rusești a fost înregistrată la 28 octombrie 1997. În acel moment, scăderea indicelui Bursei din Moscova a ajuns la 20,81%. Astăzi, declinul este de 2,2 ori mai mare.
Cei mai mari perdanți au fost EN+ (-54%), Gazprom (-47,6%), Detsky Mir (-47,4%), Inter RAO (-47%) și LUKOIL (-46,5%). Acțiunile ordinare ale Sberbank au scăzut cu 45%, iar cele preferențiale cu 28%.
La sesiunea de dimineață de joi, 24 februarie, Bursa de la Moscova a suspendat tranzacțiile: au fost oprite operațiunile cu valută și valori mobiliare. Înainte ca tranzacțiile să fie oprite, indicele IMOEX2, care urmărește dinamica sesiunilor suplimentare, s-a prăbușit cu peste 11%. Tranzacționarea a fost reluată la ora 10:00, ora Moscovei. După deschiderea sesiunii principale, indicii bursieri ruși s-au prăbușit cu 30-35%. A fost lansată o licitație discretă pentru toate acțiunile din cauza unei scăderi semnificative a indicilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...