Într-un articol pe această temă, publicația Avocatnet precizează că viitoarele acte de identitate vor conține, conform proiectului de lege aflat la un pas de votul decisiv al Camerei deputaților, un certificat digital pentru semnătură electronice, emis de MAI și care va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Ceea ce vine în contradicție cu regulile europene.
În primul rând. Potrivit inițiativei legislative, certificatele digitale emise de MAI vor fi simple, nu calificate, dar care, conform normelor UE îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică, după cum subliniază Avocatnet.
În al doilea rând. Același Regulament european 910/2014 stabilește, totodată, că toate certificatele calificate pentru semnătură electronică pot fi emise doar de către un „prestator de servicii de încredere calificat”, cu respectarea unor cerințe clare, statut care se acordă de către un organism de supraveghere.
Prin urmare, dacă acele certificate emise de MAI nu vor fi calificate, cum vor avea încredere cetățenii că sunt îndeplinite condițiile minime de securitate? Pentru ca aceste îndoieli să nu apară, este necesară existența unui organism independent care să reglementeze, supravegheze și supervizeze activitatea MAI de emitere a certificatelor pentru semnătură electronică, pentru a se garanta utilizarea acestora în condiții de siguranță, cu prevenirea potențialelor fraude.
Citește și Ce se întâmplă cu locurile de parcare din fața blocului
În al treilea rând. În general, semnătura electronică este cel mai des folosită în relația dintre contribuabil cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății cu instituțiile subordonate (declarații fiscale, prescripții medicale etc.). Ținând cont că aceste instituții folosesc un număr mare de documente electronice, în cazul unor potențiale litigii în instanță, folosirea unor certificate necalificate emise de MAI va ridica probleme.
Pentru că, explică Avocatnet, va fi dificil de demonstrat că aceste certificate îndeplinesc cerințele unei semnături electronice calificate, conform Regulamentului european mai sus menționat - semnătură electronică avansată care este creată de un dispozitiv de creare a semnăturilor electronice calificat și care se bazează pe un certificat calificat pentru semnăturile electronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...