Noua formulă de stabilire a dobânzii variabile nu se va mai baza pe ROBOR-ul și va fi calculată pe acest sistem:
Pentru creditele în valută dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă EURIBOR/LIBOR la o anumită perioadă, în funcție de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.
Pentru creditele în lei: dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Acest nou indice la creditele în lei va fi afișat în fiecare zi, de luni până vineri pe site-ul Băncii Naționale a României.
Noul tip de calcul al indicelui nu-i va avantaja neapărat nici pe cei care se vor împrumuta pentru prima dată, având în vedere că marja de dobândă care intră în componența dobânzii variabile va crește ca urmare a acestei modificări.
Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor critică costurie implicate de refinanțare, conform unei comunicări referitoare la proiectul de OUG.
Citește și ROBOR-ul a fost înlocuit de un nou indicator. Decizia Guvernului
"Pe cale de consecință, consumatorii care au un contract de credit în derulare vor putea beneficia de trecerea la noul indice de referință doar dacă refinanțează respectivul credit, ceea ce presupune nu doar o reanalizare a situației veniturilor consumatorilor și reevaluarea garanțiilor (dacă este cazul), dar și costuri suplimentare însemnate care țin de procesul de refinanțare", potrivit Asociației.
OUG 19 prevede ca în cazul unei cereri de refinanțare sau de modificare a contractului (varianta subsecventă, de mai sus), atunci banca trebuie să răspundă în cel mult 60 de zile de la data formulării solicitării de către cel împrumutat.
Calcularea dobânzii variabile la creditele în lei și în valută sunt cuprinse în OUG nr.19/2019, publicată vineri în Monitorul Oficial. Modificările pe care le aduce se vor aplica în principal creditelor contractate după 2 mai 2019. Dar și cei deja împrumutați pot să încerce aplicarea lor, tot din mai.
"Prevederile intră în vigoare la data de 2 mai 2019 și se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum și refinanțării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulare la această dată", prevede OUG 19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...