Nord Stream 2. Avertismentul Moscovei: Amânarea este dăunătoare Europenilor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Nord Stream 2 este gata dar gazele nu mai vin
Nord Stream 2 este gata dar gazele nu mai vin
Moscova avertizează că amânarea inaugurării gazoductului Nord Stream 2: ”Este dăunătoare pentru participanții la proiect, pentru consumatori și pentru dezvoltarea economică a Europei în ansamblu”, afirmație făcută miercuri de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei, scrie TASS.

Anterior, cancelarul german Olaf Scholz nu a exclus măsuri împotriva Nord Stream 2 în cazul unei "agresiuni" a Moscovei împotriva Kievului. Comentând aceste declarații, secretarul de presă al Kremlinului a remarcat că "cineva amenință în mod regulat, zilnic, Rusia cu ceva".

"Este imposibil să oprim proiectul comercial internațional Nord Stream 2, deoarece acesta nu a fost încă lansat. Faptul că nu a fost lansat este rău atât pentru cei care sunt implicați în acest proiect, cât și pentru cei care consumă gaz în Europa. Este rău pentru dezvoltarea economică a Europei, care, apropo, suferă și ea semnificativ în aceste vremuri pandemice", a subliniat Peskov.

Oficialul de la Kremlin a fost de acord că situația din Ucraina este "foarte tensionată, într-adevăr".

"Vedem livrările de arme acolo, vedem diverse manevre și vedem zboruri ale avioanelor NATO și vest-europene. Toți acești factori fac ca situația din jurul Ucrainei să fie tensionată", a subliniat Peskov..

Moscova ar dori ca omologii săi, inclusiv cei din Germania, să își concentreze atenția și asupra acestui aspect, a adăugat Peskov.

Fondul Proprietatea vinde acțiuni ale OMV Petrom

"Iar în ceea ce privește relațiile cu Germania, le apreciem foarte mult și sunt foarte importante pentru noi. Sperăm că le vom cultiva în mod constant", a mai zis reprezentantul Kremlinului.

Povestea fără de sfârșit a Nord Stream 2

Construcția Nord Stream 2 a fost complet finalizată la 10 septembrie 2021. Inițial, lucrările erau planificate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019, deși construcția a fost amânată din cauza sancțiunilor impuse de SUA. Proiectul Nord Stream 2 prevede construcția a două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an de pe coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania.

Pentru a începe pomparea gazului, operatorul Nord Stream 2 trebuie să obțină avize din partea autorității de reglementare germane. La 16 noiembrie, Agenția Federală pentru Rețele (Bundesnetzagentur) a suspendat procedura de certificare a Nord Stream 2 AG, care are sediul în Zug (Elveția), ca operator de transport independent din cauza unor probleme organizatorice și juridice.

Autoritatea de reglementare a precizat că procedura de certificare va rămâne suspendată până când principalele active și resurse umane ale operatorului vor fi transferate în proprietatea filialei sale germane.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 29 decembrie că Rusia și partenerii săi și-au îndeplinit obiectivul de a crea Nord Stream 2, adăugând că este de competența europenilor să decidă acum asupra acestuia și a mai spus că gazoductul este gata de operare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel