Nord Stream 2. Avertismentul Moscovei: Amânarea este dăunătoare Europenilor
Autor: Oana Pavelescu | 19 ian 2022, 21:36
Nord Stream 2 este gata dar gazele nu mai vin
Nord Stream 2 este gata dar gazele nu mai vin
Moscova avertizează că amânarea inaugurării gazoductului Nord Stream 2: ”Este dăunătoare pentru participanții la proiect, pentru consumatori și pentru dezvoltarea economică a Europei în ansamblu”, afirmație făcută miercuri de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața presei, scrie TASS.

Anterior, cancelarul german Olaf Scholz nu a exclus măsuri împotriva Nord Stream 2 în cazul unei "agresiuni" a Moscovei împotriva Kievului. Comentând aceste declarații, secretarul de presă al Kremlinului a remarcat că "cineva amenință în mod regulat, zilnic, Rusia cu ceva".

"Este imposibil să oprim proiectul comercial internațional Nord Stream 2, deoarece acesta nu a fost încă lansat. Faptul că nu a fost lansat este rău atât pentru cei care sunt implicați în acest proiect, cât și pentru cei care consumă gaz în Europa. Este rău pentru dezvoltarea economică a Europei, care, apropo, suferă și ea semnificativ în aceste vremuri pandemice", a subliniat Peskov.

Oficialul de la Kremlin a fost de acord că situația din Ucraina este "foarte tensionată, într-adevăr".

"Vedem livrările de arme acolo, vedem diverse manevre și vedem zboruri ale avioanelor NATO și vest-europene. Toți acești factori fac ca situația din jurul Ucrainei să fie tensionată", a subliniat Peskov..

Moscova ar dori ca omologii săi, inclusiv cei din Germania, să își concentreze atenția și asupra acestui aspect, a adăugat Peskov.

Fondul Proprietatea vinde acțiuni ale OMV Petrom

"Iar în ceea ce privește relațiile cu Germania, le apreciem foarte mult și sunt foarte importante pentru noi. Sperăm că le vom cultiva în mod constant", a mai zis reprezentantul Kremlinului.

Povestea fără de sfârșit a Nord Stream 2

Construcția Nord Stream 2 a fost complet finalizată la 10 septembrie 2021. Inițial, lucrările erau planificate să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019, deși construcția a fost amânată din cauza sancțiunilor impuse de SUA. Proiectul Nord Stream 2 prevede construcția a două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an de pe coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania.

Pentru a începe pomparea gazului, operatorul Nord Stream 2 trebuie să obțină avize din partea autorității de reglementare germane. La 16 noiembrie, Agenția Federală pentru Rețele (Bundesnetzagentur) a suspendat procedura de certificare a Nord Stream 2 AG, care are sediul în Zug (Elveția), ca operator de transport independent din cauza unor probleme organizatorice și juridice.

Autoritatea de reglementare a precizat că procedura de certificare va rămâne suspendată până când principalele active și resurse umane ale operatorului vor fi transferate în proprietatea filialei sale germane.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 29 decembrie că Rusia și partenerii săi și-au îndeplinit obiectivul de a crea Nord Stream 2, adăugând că este de competența europenilor să decidă acum asupra acestuia și a mai spus că gazoductul este gata de operare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe