Nori negri deasupra BYD, colosul chinez al mașinilor electrice

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Fabrică BYD / Foto: BYD
Fabrică BYD / Foto: BYD
Este imposibil să ignori BYD, gigantul chinez al automobilelor electrice, ale cărui vehicule se bucură de un succes fulminant în întreaga lume. Totuși, această creștere exponențială ar putea fi rapid compromisă de o datorie uriașă, care se ridică la 44 de miliarde de dolari.

Pentru a crește rapid, chiar și în China comunistă a lui Xi Jinping, este nevoie de câteva ingrediente esențiale: capital, bani, lichidități, resurse pentru a investi în lanțuri de producție, în armatele de muncitori care lucrează în schimburi, în logistică, aprovizionare, marketing și vânzări.

Și BYD crește într-adevăr într-un ritm amețitor. Necunoscută în Occident acum câțiva ani, compania a devenit între timp cel mai mare producător mondial de vehicule electrice, aflându-se umăr la umăr cu Tesla atât în ceea ce privește producția, cât și cifra de afaceri. „Marca chineză cu ambiții planetare”, cum o numea Le Monde în august 2023, își continuă expansiunea accelerată, investind masiv în toate direcțiile.

De exemplu, pentru a evita eventualele taxe vamale suplimentare impuse de Uniunea Europeană, compania chineză nu a ezitat să cheltuiască fără rețineri – se vorbește despre un miliard de euro – pentru a pune bazele unei fabrici în Turcia.

Însă reversul medaliei este costul enorm al acestei strategii. Atât de mare încât unii analiști, citați de Bloomberg, se îndoiesc că BYD va putea susține, pe termen lung, povara acestei datorii absolut colosale, pe care o acumulează pentru a-și alimenta creșterea.

BYD: o expansiune fără precedent

Potrivit cifrelor firmei GMT, din Hong Kong, citate de presa americană, BYD a acumulat în doar câțiva ani o datorie uriașă pentru a-și finanța lanțurile de producție. O „dependență de finanțarea lanțului de aprovizionare” – astfel explică analistul Nigel Stevenson de la GMT această situație, într-o notă consultată de Bloomberg.

După toate calculele, și deși conturile oficiale ale companiei indică o datorie de 27,7 miliarde de yuani, GMT estimează că datoria reală se ridică la 323 de miliarde de yuani, adică 44 de miliarde de dolari sau 42 miliarde de euro. 

Competiție agresivă

În prezent, industria auto se confruntă cu o serie de provocări majore, iar sectorul vehiculelor electrice nu face excepție. În Germania, prăbușirea pieței auto este de-a dreptul catastrofală: vânzările de mașini electrice pe baterii au scăzut cu 5,9% în 2024 față de 2023. Vehiculele electrice, cândva considerate pilonul viitorului industriei auto, sunt acum afectate de o conjunctură economică dificilă și de reticența consumatorilor. În ciuda urgenței climatice și a necesității de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, mulți cumpărători preferă modelele hibride în detrimentul celor 100% electrice – o tendință care nu avantajează un jucător relativ nou precum BYD (BFM).

Nici în China situația nu este mai roz. Potrivit Bloomberg, BYD a suferit pierderi financiare semnificative din cauza unui război al prețurilor feroce, care a permis giganților industriei să își consolideze poziția, dar a dus la falimentul multor producători mai mici. Această competiție agresivă a afectat inevitabil și rezultatele BYD.

Mai mult, această bătălie a reducerilor de preț se extinde și asupra furnizorilor de materiale și piese auto. Dacă aceștia decid să majoreze tarifele, întreaga piață ar putea fi destabilizată. În plus, propriile lor datorii sporesc și mai mult incertitudinile privind sustenabilitatea financiară a industriei auto.

O nouă amenințare

O altă amenințare evidentă la adresa expansiunii globale a BYD este posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Deși declarațiile sale sunt fluctuante, fostul (și posibil viitorul) președinte american pare decis să reia confruntarea tarifară cu China – și, mai larg, cu restul lumii.

În prezent, BYD nu este prezentă pe piața americană (Business Insider) și nici nu pare să aibă planuri imediate în această direcție, având în vedere taxele vamale deja drastice impuse asupra vehiculelor chinezești. Totuși, o escaladare a tensiunilor comerciale inițiate de Washington ar putea agrava și mai mult criza globală a industriei auto electrice.

Va putea BYD să continue această creștere rapidă și să susțină o datorie de 44 de miliarde de dolari? Istoria ne-a arătat că și cei mai mari titani pot avea picioare de lut. Oricât de puternică ar fi o companie, nimeni nu este imun la un colaps brusc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de cip-uri
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Persoană în scaun rulant / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash

pixel