Normele CE privind subvențiile străine, adoptate. Ce trebuie sa raporteze firmele

Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Euro. Foto: Pexels.com
Euro. Foto: Pexels.com
Conform unui comunicat al Executivului comunitar, luni au fost adoptate de către CE normele de punere în aplicare a Regulamentului privind subvenţiile străine (RSF).

Regulamentul detaliază aspectele procedurale ale punerii în aplicare a RSF. De asemenea, conţine formulare de notificare pentru concentrările care presupun contribuţii financiare străine şi pentru contribuţiile financiare străine din cadrul procedurilor de achiziţii publice.

Regulamentul de punere în aplicare adoptat luni ţine seama de feedback-ul primit pe parcursul consultării publice care a avut loc timp de o lună, între 6 februarie 2023 şi 6 martie 2023. În special, acesta răspunde cererilor respondenţilor de a limita sarcina administrativă legată de notificări, în conformitate cu sfera sa de competenţă prevăzută în RSF.

Ce trebuie să transmită întrepriderile către CE în cazul concentrărilor economice

De asemenea, Regulamentul privind subvenţiile străine prevede că societăţile au obligaţia de a notifica: concentrările în care întreprinderea achiziţionată, una dintre părţile care participă la concentrare sau întreprinderea comună este stabilită în Uniune şi generează o cifră de afaceri, la nivelul UE, de cel puţin 500 de milioane de euro, iar părţilor la tranzacţie li s-au acordat contribuţii financiare străine cumulate de cel puţin 50 de milioane de euro în ultimii trei ani ani, precum şi contribuţiile financiare străine din cadrul procedurilor de achiziţii publice, în cazul în care valoarea estimată a contractului este de cel puţin 250 de milioane de euro, iar oferta presupune o contribuţie financiară străină totală combinată de cel puţin 4 milioane de euro pe ţară terţă în ultimii trei ani.

Regulamentul de punere în aplicare, în special formularele de notificare, detaliază obligaţiile de raportare ale părţilor care transmit notificarea, menţionând informaţiile care trebuie incluse în formularele de notificare cu privire la concentrările economice şi procedurile de achiziţii publice. În cazul concentrărilor economice, întreprinderile trebuie să raporteze: cu privire la contribuţiile financiare străine considerate, în temeiul RSF, ca fiind cele mai susceptibile de a denatura piaţa internă (precum cele acordate întreprinderilor aflate în dificultate, cele care facilitează în mod direct o concentrare sau garanţiile nelimitate, cunoscute şi sub denumirea de "contribuţii financiare în temeiul articolului 5", informaţii detaliate privind toate contribuţiile financiare cu o valoare individuală de cel puţin un milion de euro, acordate părţilor la tranzacţie în ultimii trei ani.

Ce trebuie transmis către CE în cazul contribuțiilor financiare

Totodată, trebuie transmise informaţii cu privire la toate celelalte contribuţii financiare străine, o prezentare generală a contribuţiilor financiare acordate, în ultimii trei ani, părţii (părţilor) care transmite (transmit) notificarea, cu o valoare individuală de cel puţin un milion de euro şi numai în ceea ce priveşte ţările care au acordat părţilor la tranzacţie cel puţin 45 de milioane de euro în cei trei ani anteriori concentrării, sub rezerva unor excepţii.

În ceea ce priveşte contribuţiile financiare străine la procedurile de achiziţii publice, întreprinderile trebuie să raporteze: cu privire la contribuţiile financiare străine, informaţii detaliate privind toate contribuţiile financiare care intră sub incidenţa articolului 5 în valoare de cel puţin un milion de euro acordate individual părţii (părţilor) care transmite (transmit) notificarea în cei trei ani anteriori notificării; iar pentru toate celelalte contribuţii financiare străine, o prezentare generală a contribuţiilor financiare acordate părţii (părţilor) care transmite (transmit) notificarea, în valoare individuală de cel puţin un milion de euro şi numai în ceea ce priveşte ţările care au acordat fiecăreia dintre părţile care transmit notificarea cel puţin 4 milioane EUR pe ţară în cei trei ani anteriori notificării.

În plus, regulamentul de punere în aplicare prevede norme detaliate referitoare la: procedura de notificare către Comisie a concentrărilor economice şi a participării la achiziţii publice care implică contribuţii financiare străine. Aceasta include formularele de notificare pentru fiecare procedură, persoana care are dreptul de a transmite notificări şi data intrării în vigoare a notificării.

De asemenea există norme privind procesul de investigare al Comisiei, inclusiv procedurile care trebuie urmate de întreprinderi pentru prezentarea de angajamente care să răspundă eventualelor preocupări ale Comisiei, drepturile procedurale ale părţilor în ceea ce priveşte protecţia informaţiilor confidenţiale, accesul la dosare şi prezentarea de observaţii, calcularea şi suspendarea termenelor-limită pentru furnizarea de informaţii şi prezentarea de angajamente şi transmiterea şi semnarea documentelor de către părţile care transmit notificarea către Comisie prin mijloace digitale, după caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel