Cât vor plăti românii pentru gaze și energie electrică după aprilie 2025?
Anul 2025, pe lângă multiplele...
Pentru Norvegia, este o performanță remarcabilă. Țara scandinavă a produs 124 miliarde de metri cubi de gaze în 2024, aproape în totalitate exportate către Europa. Este peste recordul precedent de 122,8 miliarde de metri cubi stabilit în 2022, când Rusia a lansat ampla operațiune de invadare a Ucrainei.
Agravarea conflictului din Ucraina a antrenat o reducere semnificativă a livrărilor de gaze rusești către Europa, făcând din Norvegia principalul furnizor al continentului, detronând astfel Rusia condusă de Vladimir Putin. În prezent, importurile din Rusia reprezintă doar 5% din totalul gazelor importate de Uniunea Europeană.
„Producția ridicată din 2024 este rezultatul unei regularități mari în exploatarea zăcămintelor și a capacității crescute datorită îmbunătățirilor aduse în 2023”, se arată în raportul anual al Direcției Norvegiene a Platoului Continental, publicat joi.
Gazul: Peste jumătate din producția de hidrocarburi a Norvegiei
Gazele naturale reprezintă mai mult de jumătate din producția de hidrocarburi a Norvegiei. Se estimează că această producție va rămâne stabilă la niveluri ridicate înainte de a începe să scadă treptat „spre sfârșitul anilor 2020”, conform raportului.
În acest context, pe fondul unei cereri ridicate, investițiile în sectorul petrolier și al gazelor naturale din Norvegia ar urma să ajungă la 264 miliarde de coroane (23,1 miliarde de dolari) în 2025, cel mai înalt nivel din 2014. Aceste investiții sunt esențiale, deoarece Norvegia s-a confruntat cu probleme tehnice în această iarnă, după cum a subliniat recent pentru La Tribune economistul specializat în energie Jacques Percebois.
Presiuni pentru stoparea de noi proiecte
În timp ce producția norvegiană atinge niveluri record, Agenția Internațională a Energiei (AIE) insistă, din 2021, ca toate noile proiecte de explorare petrolieră să fie stopate pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
Cu toate acestea, experții nu sunt prea optimiști. AIE anticipează un vârf al cererii pentru toate sursele de energie fosilă – petrol, gaze și cărbune – „în anii următori”, grație creșterii energiei regenerabile și a adoptării mașinilor electrice.
În Europa, prețurile gazelor rămân ridicate
Valul de frig din Europa de la începutul iernii a contribuit la creșterea prețurilor pe piața europeană a gazelor. Timp de câteva zile, prețul gazului natural s-a apropiat de pragul de 50 de euro pe megawatt-oră, depășind această valoare chiar pe 31 decembrie. De fapt, consumul european a fost mai mare decât se aștepta. Pe 5 ianuarie, stocurile de gaze ale UE erau pline doar în proporție de 69,73%, comparativ cu peste 80% în aceeași perioadă din 2023 și 2024.
În ciuda acestor date, Catherine MacGregor, directoarea generală a Engie, a declarat în cadrul mesajului său de Anul Nou adresat presei: „Nu există motive de îngrijorare, suntem încă într-o situație confortabilă pentru a trece peste această iarnă. Cu toate acestea, va trebui să rămânem vigilenți pentru iarna viitoare, mai ales în privința reumplerii stocurilor în primăvară.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Anul 2025, pe lângă multiplele...
De ce, în primele zile ale...
Începând cu 20 ianuarie 2025,...
Angajații din sistemul bugetar vor beneficia în acest an...
Odată intrați în 2025, mulți...
Europa își propune să-și reducă...
După ani de amânări și...
CES 2025 aduce în prim-plan...
Compania Kratos a obținut...
Evoluţie mixtă a leului în faţa principalelor valute.
Consiliul Concurenţei a...
Producția de gaze naturale a...
Retailerul online de modă...
O analiză Storia arată cum au...
În perioada 1.I – 30.XI.2024 s-au eliberat 33156...
Contractul atribuit de Pentagon...
Roboții umanoizi, care au fost...
Analiștii de la Freedom24,...
Biden intensifică presiunea...
Zelenski și Sandu discută criza...
Mai multe celebrităţi au fost...
Dumitru Chisăliță, președinteșe...