Norvegia: Producția de gaze naturale doboară toate recordurile

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Platforma marina / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
Producția de gaze naturale a țării scandinave, devenită crucială pentru înlocuirea gazelor rusești în Europa, a crescut din nou anul trecut.

Pentru Norvegia, este o performanță remarcabilă. Țara scandinavă a produs 124 miliarde de metri cubi de gaze în 2024, aproape în totalitate exportate către Europa. Este peste recordul precedent de 122,8 miliarde de metri cubi stabilit în 2022, când Rusia a lansat ampla operațiune de invadare a Ucrainei.

Agravarea conflictului din Ucraina a antrenat o reducere semnificativă a livrărilor de gaze rusești către Europa, făcând din Norvegia principalul furnizor al continentului, detronând astfel Rusia condusă de Vladimir Putin. În prezent, importurile din Rusia reprezintă doar 5% din totalul gazelor importate de Uniunea Europeană.

„Producția ridicată din 2024 este rezultatul unei regularități mari în exploatarea zăcămintelor și a capacității crescute datorită îmbunătățirilor aduse în 2023”, se arată în raportul anual al Direcției Norvegiene a Platoului Continental, publicat joi.

Gazul: Peste jumătate din producția de hidrocarburi a Norvegiei

Gazele naturale reprezintă mai mult de jumătate din producția de hidrocarburi a Norvegiei. Se estimează că această producție va rămâne stabilă la niveluri ridicate înainte de a începe să scadă treptat „spre sfârșitul anilor 2020”, conform raportului.

În acest context, pe fondul unei cereri ridicate, investițiile în sectorul petrolier și al gazelor naturale din Norvegia ar urma să ajungă la 264 miliarde de coroane (23,1 miliarde de dolari) în 2025, cel mai înalt nivel din 2014. Aceste investiții sunt esențiale, deoarece Norvegia s-a confruntat cu probleme tehnice în această iarnă, după cum a subliniat recent pentru La Tribune economistul specializat în energie Jacques Percebois.

Presiuni pentru stoparea de noi proiecte

În timp ce producția norvegiană atinge niveluri record, Agenția Internațională a Energiei (AIE) insistă, din 2021, ca toate noile proiecte de explorare petrolieră să fie stopate pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Cu toate acestea, experții nu sunt prea optimiști. AIE anticipează un vârf al cererii pentru toate sursele de energie fosilă – petrol, gaze și cărbune – „în anii următori”, grație creșterii energiei regenerabile și a adoptării mașinilor electrice.

În Europa, prețurile gazelor rămân ridicate 

Valul de frig din Europa de la începutul iernii a contribuit la creșterea prețurilor pe piața europeană a gazelor. Timp de câteva zile, prețul gazului natural s-a apropiat de pragul de 50 de euro pe megawatt-oră, depășind această valoare chiar pe 31 decembrie. De fapt, consumul european a fost mai mare decât se aștepta. Pe 5 ianuarie, stocurile de gaze ale UE erau pline doar în proporție de 69,73%, comparativ cu peste 80% în aceeași perioadă din 2023 și 2024.

În ciuda acestor date, Catherine MacGregor, directoarea generală a Engie, a declarat în cadrul mesajului său de Anul Nou adresat presei: „Nu există motive de îngrijorare, suntem încă într-o situație confortabilă pentru a trece peste această iarnă. Cu toate acestea, va trebui să rămânem vigilenți pentru iarna viitoare, mai ales în privința reumplerii stocurilor în primăvară.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă

pixel