Nou acord provizoriu pentru extinderea măsurilor comerciale temporare pentru Ucraina
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Constanța / FOTO: Pagina de Facebook Constanța Port
Portul Constanța / FOTO: Pagina de Facebook Constanța Port
Luni, Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un nou acord provizoriu privind extinderea măsurilor comerciale temporare pentru Ucraina.

Eurodeputații și președinția Consiliului au convenit să suspende taxele de import și cotele privind exporturile agricole ucrainene către UE încă un an, până la 5 iunie 2025, pentru a sprijini Ucraina în mijlocul continuării războiului brutal de agresiune al Rusiei. Aceste măsuri unilaterale de liberalizare a comerțului vor ajuta la stabilizarea economiei ucrainene și la facilitarea integrării treptate a țării în piața internă a UE.

În cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele a unuia sau mai multor state membre ale UE din cauza importurilor ucrainene, cum ar fi grâul, regulamentul asigură că Comisia poate lua măsuri rapide și impune orice măsuri consideră necesare.

În cadrul măsurilor consolidate de protecție pentru fermierii UE, poate fi declanșată o frână de urgență pentru produsele agricole particular sensibile, și anume carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, grâu, porumb și miere. Negociatorii au convenit să prelungească perioada de referință folosită ca bază pentru declanșarea acestei măsuri de protecție automată, ceea ce înseamnă că dacă importurile acestor produse depășesc media volumelor de import înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 și în întregul an 2022 și 2023, tarifele vor fi reintroduse. În plus, Comisia se angajează să intensifice monitorizarea importurilor de cereale, în special grâul.

Legislatorii europeni au aprobat și angajamentul Comisiei de a discuta liberalizarea tarifară permanentă cu Ucraina în cadrul procesului de revizuire a Acordului de Asociere, imediat ce procedura legislativă privind liberalizarea temporară este finalizată, și de a implica strâns Parlamentul în acest proces.

Raportorul Sandra Kalniete (PPE, LV) a declarat: "Efectele în lanț ale atacurilor continue ale Rusiei asupra Ucrainei și economiei sale sunt resimțite de fermierii UE. Prin acest nou acord cu Consiliul, am întărit măsurile de protecție pentru fermierii UE în caz de turbulențe pe piață generate de importurile ucrainene. Prin extinderea măsurilor de sprijin comercial încă un an, acest acord este și o dovadă a solidarității continue a UE și a sprijinului neclintit pentru Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei până la victoria Ucrainei."

Ce urmează

Parlamentul și Consiliul vor trebui acum să dea undă verde finală acordului provizoriu. Plenul Parlamentului va vota probabil regulamentul în timpul celei de-a doua sesiuni în aprilie. Măsurile comerciale actuale expiră la 5 iunie 2024, iar noile regulamente ar trebui să intre în vigoare imediat după această dată.

Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona de Liber Schimb și Aprofundat și Cuprinzător, a asigurat firmelor ucrainene acces preferențial la piața UE începând cu anul 2016. După ce Rusia a declanșat războiul său de agresiune, UE a instituit măsuri comerciale autonome (MCA) în iunie 2022, care permit accesul fără taxe vamale pentru toate produsele ucrainene către UE.

Aceste măsuri au fost prelungite cu un an în 2023, iar în ianuarie, Comisia Europeană a propus să se prelungească suspendarea pentru încă un an, cu măsuri suplimentare de protecție pentru piața UE.

Luna trecută, Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord privind regulamentul, dar mai târziu statele membre au decis să modifice textul, creând necesitatea unor noi negocieri, care s-au încheiat cu noul acord provizoriu. Pentru Moldova, Parlamentul a decis recent să prelungească măsuri similare pentru încă un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel