Guvernul României a aprobat plafonul de garantare a Programului Noua Casă, ediția 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, iar, prin Ordinul nr. 441/2021, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.
Băncile au început să primească soliticări încă de vinerea trecută.
Cele mai importante informații
Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă dacă cei doi îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale Programului.
Noua Casă vine cu plafoane majorate ale finanțărilor ce pot fi accesate de cei care vor să-și cumpere o locuință. Programul Noua Casă a fost introdus în august 2020 și a dus la majorarea plafoanelor finanțărilor ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50m2) și care doresc să achiziționeze una. Actualele limite le permit celor eligibili să primească credite de până la 119.000 euro pentru locuințele noi și consolidate. De asemenea, pot fi accesați până la 66.500 euro, pentru alte tipuri de locuințe.
Citește și: Creditele Noua Casă, disponibile în 2021 în cele peste 1 000 de unități CEC Bank
Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să fie solicitate informații de la bancă dar solicitanții vor trebui să fie pregătiți financiar pentru a acoperi următoarele:
Avansul minim obligatoriu - 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
Depozitul colateral - reprezentând contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
Dobânda - IRCC +max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
Bugetul pentru 2021 și obligația de a asigura locuința pe toată durata finanțării
În martie 2021 s-a stabilit, prin HG 342/2021, că cei ce-și cumpără locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțarea garantată. Anterior, regulile programului obligau beneficiarii să asigure locuința cumpărată din finanțarea garantată de stat, dar nu stabileau și o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Același document a stabilit și că plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este, în acest an, de 1,5 miliarde de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...