Noua fregată a francezilor face senzație. Grecii au dat deja o comandă VIDEO

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O ceremonie franco-elenă
O ceremonie franco-elenă
Prima fregată de nouă generație, din care cinci au fost comandate de marina franceză și trei de Grecia, a fost lansată luni la Lorient (Morbihan), la unsprezece luni după ce a fost oprită.

La Lorient, producția noilor fregate de intervenție și apărare (FDI) pentru marinele franceză și greacă intră în viteză de croazieră. Luni, ministrul francez al Apărării, Sébastien Le Cornu, și omologul său elen, Nikolaos Panagiotopoulos, au participat la lansarea primului FDI.

Este un pas simbolic pentru Naval Group, care, după ce a finalizat construcția unei serii de opt fregate multi-misiune (FREMM) pentru marina franceză, va dedica acum cea mai mare parte a sitului de la Lorient fabricării FDI. Franța a comandat cinci dintre acestea în 2017.

Un FDI livrat la fiecare șase luni

Datorită comenzii grecești pentru trei FDI, cu o opțiune pentru un al patrulea, finalizată la 24 martie, șantierul naval poate ieși din logica malthusiană impusă de eșalonarea și schimbările haotice ale Direcției Generale de Armament (DGA) pentru a investi și a crește ritmul, potrivit cotidianului economic Les Echos. 

Directorul departamentului pentru nave de luptă al Naval Group, Stéphane Frémont, explică faptul că Naval Group pilotează în prezent un program franco-grec, navele fiind în esență aceleași, cu excepția câtorva echipamente - ceea ce va necesita livrarea unei fregate la fiecare șase luni. Aceasta este o rată de producție fără precedent pentru acest tip de navă la Lorient, centrul de nave de suprafață al grupului de construcții navale ale companiei. 

Astfel, în timp ce prima fregată este lansată la apă, cea de-a doua se află în doc uscat, pregătită pentru asamblare în hala de construcție de la Lorient. Va dura în total 36 de luni pentru a produce un FDI, în comparație cu o medie de 50 de luni pentru FREMM. Fregata lansată luni, prima din serie, va fi livrată marinei franceze în 2024. Apoi, numerele 2 și 3 vor fi trimise în Grecia în 2025. În 2026, va exista o FDI pentru Franța și alta pentru Grecia. Și la fel în 2027, dacă Grecia își confirmă nevoia unei a patra fregate până în iunie 2023.

Creștere

"Lorient devine temporar o fabrică de investiții străine directe", se bucură Stéphane Frémont, reamintind că Naval Group a investit aproximativ patruzeci de milioane de euro pentru a digitaliza complet șantierul naval începând cu 2018. Astfel, Naval Group se află în fața dezbaterii lansate de ministrul Apărării și de președintele Republicii cu privire la necesitatea ca industria de apărare să poată produce mai mult și mai repede, într-un context geopolitic deteriorat.

"Ritmul nostru de producție este de patru ori mai mare decât cel care ar corespunde nevoilor Franței", a declarat Stéphane Frémont, subliniind că actuala lege de programare militară evaluează nevoile Franței la cincisprezece fregate de prim rang. Pe baza unei "reînnoiri la fiecare treizeci de ani", fără export, Lorient ar livra o navă la fiecare doi ani.

Datorită efectului de serie, Naval Group a reușit să își anticipeze livrările și să rămână destul de încrezător în capacitatea sa de a livra la timp. Majoritatea contractelor de subcontractare au fost semnate înainte ca inflația să atingă valori record, adaugă grupul. În cazul în care ar veni o nouă comandă, Lorient ar putea să o onoreze până în 2029. 

Cu o greutate de 4.500 de tone, FDI - cu denumirea de export Belharra - are un echipaj format din 125 de marinari și poate găzdui până la 150 de persoane. Ea va putea îmbarca un elicopter și o dronă aeriană, precum și comandouri cu bărcile lor ușoare. Extrem de digitalizată, este prima navă a cărei protecție cibernetică a fost integrată în proiectarea programului.

Fregatele destinate Greciei vor avea capacitatea de a lansa 32 de rachete antiaeriene Aster 30, în timp ce cele planificate pentru Franța vor putea lansa doar 16. În 2019, Ministerul Forțelor Armate și-a estimat comanda la 3,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea și primul lot de trei IDF, în timp ce contractul cu Grecia are o valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, inclusiv armamentul și întreținerea.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel