Nouă şedinţă de Guvern pentru aprobarea ordonanţei privind energia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul urmează să se reunească în şedinţă pentru a aproba ordonanţa privind energia.

Guvernul ar urma să se întrunească în şedinţă pentru a discuta modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie.

"Mâine vom avea o şedinţă de Guvern, (...) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea ordonanţei privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie", a precizat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.

El a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022 - 2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.

"Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 - 2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţurile la energie", a explicat Ciucă.

Miercuri seara, după şedinţa BPN al PNL, şeful Executivului a reiterat că liberalii susţin plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, "inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei". 

 

Citeşte şi: Ciucă: PNL susţine plafonarea preţului la energie şi supraimpozitarea pe întreg lanţul

 

PNL susţine plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, "inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei", a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

"PNL susţine plafonarea preţului la energie şi vom merge pe valorile care au fost cuprinse în Ordonanţa 27. De asemenea, am analizat şi susţinem supraimpozitarea pe întreg lanţul, aici fiind incluşi şi traderii şi jucătorii din piaţa energiei", a afirmat Ciucă după şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului. El a adăugat că se are în vedere o diminuare cu cel puţin 15% a pragului maxim de consum, care este de 300 de KW.

"Este foarte posibil ca, în funcţie de impactul bugetar, să avem în vedere o diminuare cu cel puţin 15 procente, aşa cum s-a cerut la nivelul UE, pentru eliminarea risipei, a diminuării pragului maxim de consum până la care se poate face compensarea", a arătat el. Premierul a adăugat că ordonanţa cu aceste prevederi va fi aprobată în şedinţa de joi a Guvernului.

"Mâine va fi aprobată această ordonanţă, când vom avea o şedinţă de guvern", a punctat Ciucă. Precizările premierului au fost făcute în contextul unor întrebări referitoare la ordonanţa în domeniul energiei. 

 

Virgil Popescu: Stocurile de gaze naturale din depozite s-au apropiat de 73%

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că stocurile de gaze naturale s-au apropiat de 73%, menţionând că în depozite sunt 2,28 miliarde de metri cubi de gaz.

"Despre stocurile din depozitele de gaze naturale, în acest moment, ne-am apropiat de 73%, avem peste 2,28 miliarde de metri cubi în depozite", a afirmat Popescu. El a spus că ţara noastră şi-a asumat la Comisia Europeană ca la 1 septembrie să aibă 57% grad de umplere a depozitelor.

"Dacă nu mă înşel, cifra pe care ne-am asumat-o şi pe care trebuia să o raportăm mâine, în data de 1 septembrie, la Comisia Europeană, era de 57%. Deci a fost un ritm accelerat de înmagazinare a gazelor în depozite în aşa fel încât să depăşim ţinta de minimă de 80% grad de umplere a depozitelor", a spus Popescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Vânzarea imobilelor / Foto: Freepik
BNR / Foto: DCBusiness
Warren Buffett, un investitor scrie istorie pe Wall Street

Cum investește Warren Buffett când economia se prăbușește

Începând din octombrie 2022, compania Berkshire...

Oare ce trebuie să fac? /FOTO: Freepik

Cum frica și nesiguranța influențează piețele financiare

Piețele financiare sunt conduse, în egală măsură, de...

Monezile euro ale Bulgariei
Livadă înghețată / Foto: Freepik

Gerul năpraznic împinge Turcia într-o criză agricolă

Un val de ger năpraznic a lovit Turcia între 10 și 12...

Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Shein, aproape de listare pe bursa de la Londra

Retailerul de fast fashion Shein a primit aprobarea...

Bani / Foto: DCBusiness
Dunărea la Baziaș
Jensen Huang, fondatorul Nvidia și Neo
Siretul la Pașcani
Bundestag, Germania
Cumpărături / Foto: Freepik
Capturi video după lovitura cu rachetă balistică în orașul Sumî, în Duminica Floriilor
Tineri / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
Cosmin Marinescu
Seismografe
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...


pixel