Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinaţie finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, precum şi nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană.
Irlanda de Nord va putea să beneficieze de viitoarele acorduri comerciale pe care le va încheia guvernul britanic. Dacă bunurile achiziţionate în baza acestor acorduri nu ajung în Irlanda sau în restul pieţei unice europene, asupra lor vor fi percepute numai taxe vamale britanice.
Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document. Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părţi vor trebui să găsească o soluţie pentru a evita apariţia unei frontiere fizice între Irlanda şi Irlanda de Nord. Spre deosebire de soluţia de ''backstop'' din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE şi Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanţială făcută de europeni.
Citește și Brexit. Boris Johnson anunță un ”nou acord excelent”
După cum a explicat la o conferinţă de presă negociatorul şef european pentru Brexit, Michel Barnier, sarcina aplicării regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord va reveni autorităţilor britanice.
Bruxellesul şi Londra au reuşit de asemenea să rezolve chestiunea TVA-ului, problemă ce rămăsese ultimul obstacol în calea acordului. Noul protocol va intra în vigoare imediat după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, convenită să se termine în decembrie 2020, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra şi Bruxelles pentru 1-2 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...