Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Disputele comerciale, volatilitatea fluxului de capital şi Brexitul sunt doar câteva din norii care ameninţă creşterea economiei mondiale, a explicat Kristalina Georgieva. Referindu-se la predecesoarea sa, actualul şef al FMI a afirmat: "Christine Lagarde ar spune că atunci când soarele străluceşte este timpul să repari acoperişul. Eu vin când sunt nori şi picături de ploaie ocazionale şi mesajul meu este că nu mai există posibilitatea de a întârzia repararea acoperişului".
Kristalina Georgieva este primul lider al FMI care a trăit în perioada în care ţara sa, Bulgaria, era sub unul din cele mai stricte programe de ajustare economică. În anii '90, Bulgaria a trecut printr-o tranziţie dificilă de la socialism la economia de piaţă, confruntându-se cu sporirea datoriei şi a şomajului, colapsul sistemului financiar şi inflaţia ridicată.
"Experienţa pe care am avut-o văzând oameni care nu-şi puteau cumpăra suficiente alimente şi extinderea sărăciei provocată de politicile greşite mi-au întărit angajamentele pentru rigoare economică", a subliniat actualul şef al FMI. În schimbul împrumuturilor esenţiale de la FMI, Bulgaria a adopta reforme dificile, inclusiv reducerea sectorului public, privatizarea companii de stat şi renunţarea la subvenţii.
Kristalina Georgieva a explicat că această experienţă a determinat-o să-şi facă o cariere în instituţiile internaţionale, cum ar fi Banca Mondială şi Comisia Europeană, deoarece crede cu tărie că poate îmbunătăţi vieţile oamenilor obişnuiţi. Acum ea este determinată să demonstreze asta la FMI.
Citește și Bulgăroaica Kristalina Georgieva este noul director FMI
Economistul a analizat actualele programe de împrumut ale FMI pentru a stabili dacă au nevoie de ajustări deoarece expansiunea economică încetineşte. Georgieva a avertizat ţările să acţioneze acum şi să facă investiţii publice sau schimbări structurale pentru a stimula creşterea, înainte de o deteriorare suplimentară a condiţiilor economice.
Printre priorităţile FMI prezentate de Georgieva se află o concentrare mai extinsă pe problemele legate de inegalitate, corupţie, climă, şi efectele schimbărilor tehnologice rapide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.