Novo Nordisk a redevenit cea mai valoroasă companie europeană

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Novo Nordisk / FOTO: Site-ul companiei daneze
Novo Nordisk / FOTO: Site-ul companiei daneze
Producătorul danez de medicamente Novo Nordisk A/S şi-a redobândit titlul de cea mai mare companie din Europa în funcţie de capitalizarea de piaţă, după ce a devansat vineri producătorul german de software SAP, informează Bloomberg.

Vineri dimineaţa, acţiunile Novo Nordisk au crescut cu până la 2,3%, după ce compania a anunţat că intenţionează să treacă la faza următoare cu un medicament experimental pentru controlul greutăţii, după ce a primit undă vede din partea autorităţilor de reglementare.

În aceste condiţii, în jurul orei 10:20, capitalizarea de piaţă a Novo a urcat până la 365 miliarde de dolari, comparativ cu una de 364,3 miliarde dolari pentru SAP. A treia cea mai valoroasă companie din Europa este producătorul de echipamente pentru producţia de cipuri ASML.

După ce au atins un nivel record în luna iunie a anului trecut, acţiunile Novo au fost afectate de mai multe evoluţii negative precum rezultatele clinice dezamăgitoare pentru un medicament experimental de tratare a obezităţii şi intensificarea concurenţei din partea rivalului american Eli Lilly & Co. Luna trecută, producătorul danez de medicamente a decis să schimbe directorul general, Lars Fruergaard Jorgensen.

Cotaţia acţiunilor Novo Nordisk a fost impulsionată săptămâna aceasta de un articol publicat în Financial Times, potrivit căruia fondul de investiţii Parvus Asset Management şi-a majorat participaţia la Novo, în speranţa că va putea influenţa procesul de numire a noului director general.

Sub conducerea lui Jorgensen, Novo Nordisk a devenit lider mondial pe piaţa medicamentelor de slăbit, datorită cererii ridicate pentru medicamentele sale Wegovy şi Ozempic. Succesul acestor medicamente a ajutat Novo Nordisk să devină cea mai valoroasă companie europeană în funcţie de capitalizarea de piaţă. Dar concurenţa s-a accentuat, în special din partea rivalei din SUA, Eli Lilly, care a lansat medicamentul pentru pierderea în greutate Zepbound.

Jorgensen, în vârstă de 58 de ani, a fost director general din 2017 şi va rămâne temporar în funcţie, pentru a asigura o tranziţie lină a conducerii.

În zece ani, vânzările anuale de medicamente pentru pierderea în greutate ar urma să ajungă la 100 miliarde de dolari, de la aproximativ şase miliarde de dolari în prezent, conform analiştilor de la Barclays. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik

pixel