Numai GAZPROM poate spune! Când va scădea prețul la gaze naturale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Întrebarea este dacă putem avea încredere în prognoza lor
Întrebarea este dacă putem avea încredere în prognoza lor
Dacă este cineva care știe cum vor evolua prețurile la gaze naturale în Europa, care doboară record după record, atingând valori inimaginabile în urmă cu câteva luni, acela este gigantul rus Gazprom, una dintre armele de șantaj politic și economic preferate ale președintelui rus, Vladimir Putin. Când liderul de la Kremlin ordonă ”pompați”, iar gazoductele primesc materie primă, prețul scade. Dar când Putin se supără și spune ”stop”, Gazprom închide robinetul.

Deci, ce spune Gazprom? Famil Sadigov, vicepreședintele consiliului de administrație al companiei, a prezentat o prognoză a prețurilor la gaze pentru următorii ani. Astfel, potrivit afirmațiilor sale, în 2022-2024 nu vor mai exista recorduri de preț la gaze naturale.

Dimpotrivă, promite oficialul de la Gazprom, prețul va scădea. "Dispunem, în prezent, de o prognoză consensuală elaborată pe baza diferitelor previziuni, pe estimările analiștilor și ale șefilor de companii cu afaceri pe piața gazelor naturale. Iar concluzia este următoarea: în perioada 2022-2024, prețurile gazelor pe piețele globale se vor îndepărta, treptat, de actualele valori record, dar vor rămâne semnificativ mai mari în comparație cu nivelurile din prima jumătate a acestui an, să spunem", a spus Sadygov.

Rusia furnizează o treime din gazele naturale consumate în Uniunea Europeană. O realitate care îi permite lui Vladimir Putin să tragă toate folosele posibile, din punct de vedere financiar și politic de această situație, nota, în acest context, cotidianul francez Le Monde. 

Citește și Comisia Europeană propune ca toate clădirile noi să aibă zero emisii

Citește și SUA, la un pas să devină lider mondial la exportul de gaze naturale lichefiate

Iarna se apropie în Europa și întrebarea nu mai este dacă va avea gaz pentru a se încălzi și pentru a permite industriei să funcționeze. În ultimele săptămâni s-a înregistrat o nouă creștere a prețurilor, care sunt șase ori mai mare decât anul trecut.

Facturile vor fi o povară în 2022 atât pentru persoanele fizice, cât și pentru producători. Aceasta afectează, de asemenea, funcționarea pieței europene și situația economică. În ciuda răspândirii virusului Omicron, cererea de combustibil rămâne ridicată în acest sezon, la fel ca și activitatea industrială, iar depozitele sunt pline doar în proporție de 63%. Închiderea bruscă a centralelor nucleare franceze nu face decât să inflameze situația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel