Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), consultate de AGERPRES.
Din totalul celor 813.391 de angajaţi din administraţia publică centrală, 597.636 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (plus 720 angajaţi comparativ cu martie 2022).
Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 291.727, Ministerul Afacerilor Interne - 123.485, Ministerul Apărării Naţionale -74.445, Ministerul Finanţelor - 24.443 şi Ministerul Sănătăţii -18.487.
Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.307 de posturi (minus trei faţă de luna anterioară), în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.833 (plus 22), în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 161.510 de posturi ocupate (plus 1.083).
Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în aprilie 2022, 456.271 de persoane (minus 133), dintre care 278.372 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 177.899 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.
Vorbind, recent, despre impozitarea veniturilor bugetarilor, dar și despre majorarea pensiilor, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că, atunci ”când iei o măsură, iei în calcul tot ceea ce poate produce ca efect în jurul acestei măsuri”. ”Este o chestiune de fiscalitate, nu de muncă, în ultimă instanță”, a adăugat ministrul.
Doar în cazul bugetarilor
Marius Budăi a menționat, de asemenea, că ”vorbim de veniturile bugetarilor care depășesc un anumit prag, nu de salariu. Mai sunt sporuri, vorbim, prin urmare, de venituri. Acolo era în discuție să fie impozitate progresiv”. Doar în cazul bugetarilor sau pentru toată lumea?, a fost întrebat ministrul Muncii la Antena3. ”Doar în cazul bugetarilor. Vom avea discuția finală, totul este în consultare”.
În privința cotelor de impozitare a acelor venituri care depășesc salariul președintelui, Marius Budăi a răspuns: ”Când vom avea o decizie finală, cu siguranță vom comunica. Orice informație va fi comunicată atunci când va fi decizia luată. Nu aruncăm în piață tot felul de lucruri care, ulterior, pot face mai mult rău decât bine”, a insitat ministrul.
Citește și Budăi dezvăluie că se analizează o nouă majorare a pensiilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...