Descoperirea care dă peste cap tot ce se știa despre Covid-19

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Peste o treime dintre pacienţii trataţi pentru COVID-19 într-un mare sistem medical din New York au dezvoltat leziuni renale acute
Peste o treime dintre pacienţii trataţi pentru COVID-19 într-un mare sistem medical din New York au dezvoltat leziuni renale acute
Francezii au descoperit că un pacient care a fost internat cu simptome similare gripei, la sfârșitul lunii decembrie, s-a dovedit acum că a avut Covid-19, o constatare care sugerează că noul coronavirus s-a răspândit cu cel puțin o lună mai devreme decât o arată evidențele oficiale.

Este vorba despre un comerciant de pește în vârstă de 42 de ani care s-a prezentat la un spital din apropierea Parisului pe 27 decembrie cu tuse, dureri de cap și febră. După ce a fost tratat cu antibiotice a fost externat după două zile de spitalizare. Medicii care au retestat acum probele pacientului respectiv, împreună cu un set de alte probe de la alți pacienți, au descoperit că bărbatul era bolnav de Covid-19, scrie Bloomberg.

Această ultimă constatare contrazice statisticile oficiale, care arată că primele cazuri de Covid-19 din Franța au fost semnalate la persoane care s-au întors din Wuhan, China, la sfârșitul lunii ianuarie. De asemenea, ridică întrebări despre cum a fost infectat pacientul. Virologii care au studiat principalele tulpini ale virusului care circulă în Franța luna trecută au ajuns la concluzia că probabil nu provin direct din China sau Italia și că se răspândeau deja de ceva timp.

„Identificarea primului pacient infectat este de mare interes epidemiologic, deoarece schimbă dramatic cunoștințele noastre despre Sars-CoV-2 și răspândirea sa în țară”, a scris Yves Cohen, șeful secțiilor de terapie intensiva la două spitale mari la nord-estul Parisului, într-un raport. „Mai mult, absența unei legături cu China și lipsa călătoriilor recente în această țară sugerează că boala se răspândise deja în rândul populației franceze la sfârșitul lunii decembrie”.

Covid-19. Un nou vaccin, în teste pe oameni. Producătorul îl vrea gata în septembrie

Cercetătorii au mai spus că cifrele oficiale din Franța, probabil subestimează impactul bolii și că această descoperire ar putea „schimba înțelegerea noastră despre dinamica epidemiei”.

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că alte țări pot face descoperiri similare prin efectuarea de noi teste pe eșantioane de la pacienții care erau bolnavi în lunile decembrie și ianuarie.

„Este vechea poveste cu cât te uiți mai adânc, cu atât găsești mai mult”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc marți.

Cohen și echipa sa au analizat fișele medicale ale pacienților internați de la începutul lunii decembrie și până la mijlocul lunii ianuarie. Aceștia au selectat 14 probe de la persoane cu simptome asemănătoare cu Covid-19, care nu au fost pozitive pentru alte coronavirusuri sau gripă.

Bărbatul de 42 de ani, născut în Algeria, și care nu a mai călătorit acolo din august, suferea de astm și diabet de tip 2.
Acesta s-a prezentat la camera de gardă pe 27 decembrie cu tuse, expectora sânge, avea cefalee și febră. Scanarea CT a plămânilor era opacă, semn de deteriorare a țesuturilor. După ce internat la terapie intensivă a fost tratat cu antibiotice și externat pe 29 decembrie după ce starea i s-a îmbunătățit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel